Údržba počítačů a tiskáren za 330 milionů

Ústí nad Labem – Lékaři a zaměstnanci pěti nemocnic na severu Čech se bouří proti rozhodnutí Krajské zdravotní, která vypsala lukrativní zakázku na správu výpočetní techniky v těchto zařízeních a její vítěz by měl za své služby inkasovat během příštích let přes tři miliardy korun. Kritici se obávají, že kvůli tomu budou chybět peníze na lékařskou péči. Vedení Krajské zdravotní naopak tvrdí, že ušetří.

Krajská zdravotní chce, aby se o počítače, monitory, tiskárny, servery i sítě v jejích nemocnicích starali cizí lidé. To, že správu některých služeb svěří podnik firmě zvenčí, není neobvyklé. Odborářům z pěti nemocnic na severu Čech ale vadí, kolik za to chce Krajská zdravotní platit – 330 milionů korun ročně.

Kritici obří zakázky mají strach z toho, že kvůli ní budou nemocnicím peníze chybět. Odboráře udivuje také navrhovaná desetiletá délka kontraktu. „Výpočetní technika může zlevnit, služby mohou také zlevnit,“ myslí si Tomáš Hanek z lékařského odborového klubu v Ústí nad Labem. „Nikde není psáno, že se produkty zlevní. Minimálně budou stejně drahé, nebo se zdraží,“ reaguje na kritiku odborů mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Krajská zdravotní trvá na tom, že 330 milionů korun je suma, za kterou se vyplatí cizí firmu najmout. Navíc tvrdí, že pětatřicet uchazečů přihlášených do výběrového řízení zaručuje, že cena bude nižší.

Kritice kvůli předraženým zakázkám čelila Krajská zdravotní už v minulých letech. Za drahé nákupy přístrojů ji chtělo pokutovat ministerstvo financí i regionální dotační úřad. Policie ale nakonec vážné pochybení neshledala.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)