Náchodská nemocnice uhájila iktové centrum

Hradec Králové - Pacienti po mozkové příhodě z Náchodska už nebudou muset do Hradce Králové, ale postarají se o ně přímo v náchodské nemocnici. Podařilo se jí totiž získat příslušnou akreditaci. Jednoduché to ale nebylo. Ministerstvo schválení speciálního iktového centra dlouhodobě odmítalo.

Paní Jaroslavu z Náchoda do iktového centra přivezli po mozkové příhodě v pondělí. Pokud by se do potíží dostala o pár dní dřív, musela by do Hradce. I přesto, že v Náchodě podle tamních lékařů měli potřebné vybavení i personál. Scházela akreditace. „Cestování bylo pro pacienta velice náročné, zvláště v situaci, kdy byl ochrnutý,“ připomíná lékařka oblastní nemocnice Renata Listoňová. 

Nemocnice o akreditaci neúspěšně usilovala od roku 2010. Podle ministerstva zdravotnictví však nesplňovala řadu podmínek. „Týkalo se to nejen personálního obsazení, ale také technického vybavení,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. „Já do dneška tvrdím, že to nebylo odborné rozhodnutí, ale politické,“ oponuje primář ARO Oblastní nemocnice Náchod Antonín Housa.    

Vedení náchodské nemocnice je totiž přesvědčené, že aktuálně nabízí stejné podmínky jako v roce 2010. Rozdíl vidí jenom ve způsobu hodnocení. Zatímco tehdy nikdo z úředníků nepřijel a rozhodovalo se od stolu, tentokrát komise dorazila. „Připraveni jsme byli již v době prvního kola výběrového řízení,“ připomíná ředitel nemocnice Miroslav Vávra. „V tehdejší době nemocnice nesplňovala řadu podmínek, a to se nebavíme o politice. Bavíme se o jasných pravidlech,“ tvrdí Vlastimil Sršeň.  

Ať už je to jakkoli, pro pacienty z Náchodska je důležité, že centrum napodruhé akreditaci získalo, že nemusejí do Hradce nebo Trutnova. „Pacientům se dostane včas specializovaná péče,“ zdůrazňuje Renata Listoňová.  

Náchodská nemocnice na základě dosavadních zkušeností předpokládá, že iktové centrum ročně ošetří přibližně dvě stě pacientů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)