V Olomouci vyjíždí policejní cyklohlídka

Olomouc - Policie v Olomouckém kraji nasazuje do terénu hlídky na kolech. Na pořádek začnou ode dneška nově dohlížet v Olomouci a Přerově. Nové dopravní prostředky hlídkám umožní dostat se i do hůře přístupných oblastí a na cyklostezky. Kolo za bezmála 20 tisíc korun má stejné barevné označení jako policejní auto. Policisté na nich budou jezdit od jara do podzimu.

Policisté vyrazí do terénu s plnou výbavou, včetně lékárničky. Lidé je poznají i podle profesionálního cyklistického černého oblečení s nápisem „policie“. V Olomouci budou kola využívat policisté na třetím a čtvrtém obvodním oddělení, k dispozici jich mají celkem šest. „Dosud jsme kola ve vybavení policistů neměli, pouze kdysi před deseti lety, ale ne v takové podobě,“ informoval vrchní komisař služby pořádkové policie Zbyněk Hanzl.

Podle vedení krajského policejního ředitelství tyto nové dopravní prostředky umožní policistům vyrazit i do méně přístupných míst, kde se hůře dostávají auty. „Vítáme to, policisté se také v krátkém čase dostanou do více míst. S úsporou pohonných hmot to nemá souvislost, prostředků na ně máme dost,“ podotknul náměstek krajského policejního ředitele Ivo Vykopal.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Kola i obleky byly ušité na míru pro konkrétní policisty. Mnohdy náročnou cyklistiku zvládne společně s pěti muži i jedna žena. „Obsáhneme větší část 'rajonu', bude to rychlejší a úspornější než auto,“ myslí si policistka Eva Tomková. Od cyklohlídek si policie slibuje i pozitivní ohlas mezi lidmi.

Kola využívali ke své práci v Olomouckém kraji dosud především městští policisté. Například v Přerově ze sedel kol střeží strážníci rozdělené městské části, které pravidelně denně projíždějí. V Olomouci jsou dokonce od loňského října strážníci mobilnější po městských parcích i díky čtyřem dvoukolovým vozítkům Segway. Hlídky republikových policistů na deseti nových bicyklech mohou lidé potkat od letošního roku také v Moravskoslezském kraji.