Na Šumavě se bude letos míň kácet a víc sázet

Praha - Dřevaři budou v nadcházející sezoně v Národním parku Šumava kácet méně, než tomu bylo loni. Kůrovcová těžba i počet nově uschlých stromů bude nižší než loni," slíbil dnes na tiskové konferenci ředitel správy parku Jan Stráský. Národní park naopak letos plánuje vysadit o 37 tisíc sazenic víc než v minulém roce. Ode dneška do konce dubna v Praze proběhne o Šumavě výstava.

Podle Stráského bylo už v roce 2011 odstraněno o třetinu méně stromů než v roce 2010, k obdobnému snížení by se chtěla správa dopracovat i letos. Proti kůrovci proto nebude správa zasahovat zhruba na čtvrtině rozlohy parku, což odpovídá rozdělení do zón, se kterým počítá připravovaný zákon o NP Šumava. 

Nárůst počtu kůrovcem napadených stromů ředitel Stráský očekává v západní části Šumavy na území Plzeňského kraje. I když bude správa parku kácet méně, „snížit aktivitu boje proti kůrovcové kalamitě ve srovnání s rokem minulým“ podle Stráského nehodlá. Loni spory o hospodaření ve vzácných přírodních partiích vedly k několikatýdenní blokádě dřevařů na Modravě, policejním zásahům proti demonstrantům a soudní dohře pro některé z nich.

Plešné jezero
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Ekologická organizace Hnutí Duha znovu upozornila, že na Šumavě budou znovu používány k likvidaci kůrovce chemikálie. Oddělení státní správy podle Duhy výjimku k jejich použití udělilo v rozporu se zákonem bez posudku, který by prověřil, jestli postřiky vážně neohrozí vzácné a chráněné druhy zvířat. Hnutí se dnes proti verdiktu odvolalo. 

„Bylo prokázáno, že v místech aplikace chemických postřiků dochází ke zvýšenému úhynu mláďat hmyzožravých ptáků, kteří otrávený hmyz sezobají,“ uvedl dnes Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle mluvčího parku Pavla Pechouška likvidace kůrovce pomocí pesticidů není nic výjimečného a prosazovali ji i předchozí ředitelé šumavského parku. „Navíc žádná studie neprokázala, že by chemie hubila živočichy, jak uvádějí ekologičtí aktivisté,“ prohlásil.

Až do konce dubna bude Šumava také v Praze

Na Šumavě se ale nejen kácí. Správa chce letos na svém území parku vysadit více než půl milionu nových stromků. Více než jednu třetinu budou tvořit sazenice jedlí a další třetinu buky. Oproti loňskému roku se nyní vysází celkem o 37 tisíc sazenic víc. Za poslední čtyři roky přitom ze Šumavy kvůli kácení zmizelo 8 700 hektarů lesa.

Výstava Šumava v Praze
Zdroj: ČT24/Písecká brána

Správa bude park a jeho krásy prezentovat v Praze ode dneška do 29. dubna na výstavě v Písecké bráně. Zájemci si na ní budou moct prohlédnout například parohy největšího jelena ze západní strany Šumavy - dvacateráka, živé stromky a metrový smrkový pařez. Bude tam i koš s čerstvě naloupanou kůrou smrku se zavrtanými kůrovci.