V Jihlavě rekonstruují unikátní secesní most

Jihlava – Více než sto let staré technické památce, jihlavskému secesnímu mostu, hrozilo zřícení. Městu se jí podařilo zachránit, na účtu za rekonstrukci bude ovšem osmička a šest nul. V těchto dnech opravuje stavební firma původní mostní klenbu a musela ji kvůli tomu kompletně odhalit.

Pro oko laika to vypadá jako kompletní demolice mostu. Jenže právě tímto celkovým odhalením nosné konstrukce se most podaří zachránit. Je významnou technickou památkou. Stavbyvedoucí společnosti Firesta Vilém Huryta informoval, že návrh vyztužení klenby mostu je unikátní tím, že tam není žádná výztuž. Historik Zdeněk Jaroš k tomu dodal, že tento most patří mezi technické rarity v rámci celé Evropy i světa.

Jihlava byla jedním z prvních měst, kde světoznámý stavitel mostů profesor Josef Melan před 105 lety použil svůj patent železobetonové konstrukce. Památkáři proto bedlivě dohlížejí na to, aby se podařilo zachránit původní ocelové nosníky. Vilém Huryta upřesnil, že tím se zastaví následná další koroze. Zdeněk Jaroš doplnil, že po opravě a generální fixaci dostane most stejný tvar, jako měl originál.

V dílnách restaurátoři opravují také výzdobu, betonové sloupky a kovové zábradlí, které se na most vrátí v původní podobě. Že tudy ještě před padesáti lety jezdily tramvaje, budou na povrchu mostu připomínat i historické kolejnice. „Budou nahrazeny i ty původní štuky, takže ten most bude reprezentativní a bude v té kvalitě, ve které byl na počátku své existence,“ nechal se slyšet mluvčí jihlavského magistrátu a investor rekonstrukce Radek Tulis. Veškeré práce na rekonstrukci mostu mají skončit v polovině prázdnin.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)