Mohelnice opravuje centrum

Mohelnice – Náměstí Svobody v Mohelnici i ulice v jeho okolí se během rekonstrukce změní téměř k nepoznání. Stavební firma spraví silnice i chodníky. Přibude zeleň a nový mobiliář. Dlouho plánovanou obnovu historického jádra ale kritizují opoziční zastupitelé. Vadí jim, že radnici nezbudou peníze na důležitější investice.

O rekonstrukci náměstí město uvažovalo řadu let, naposledy v roce 2007. Obnovu historického jádra měly v programu postupně všechny místní strany. Plány ale vždy vzaly za své kvůli nedostatku peněz. Prosadit rekonstrukci za více než 28 milionů korun se ale podařilo až současnému vedení města. Opozice je však proti, město má prý v současnosti jiné priority.

Rekonstrukce je trnem v oku také místním podnikatelům. Přes rozkopané náměstí se totiž lidé do jejich provozoven dostávají jen s obtížemi. Práce na rekonstrukci náměstí začaly na počátku dubna. Stavební firma zatím odstranila dlažební kostky a zaměřila se na opravu kanalizace. „Je tady spousta inženýrských sítí, takže na to si musíme dávat pozor,“ říká stavbyvedoucí Stanislav Třasoň.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kromě opravených silnic a chodníků oživí centrum nová kašna. Parkovacích míst ubude a přesunou se na okraj náměstí tak, aby vynikl morový sloup v jeho středu. Novým centrem se obyvatelé i návštěvníci města projdou letos na podzim.