Brněnskou Flédu má zachránit petice

Brno – Petici za záchranu hudebního klubu Fléda mohou podepsat Brňané v několika muzeích a kavárnách po celém městě. K podpisu bude také v některých spřátelených hudebních klubech v Praze. Příznivci Flédy nesouhlasí s omezením provozu slavného klubu. Dosud se sdružovali na sociální síti facebook, nyní však vyrážejí „do terénu“ s podpisovými archy. Klub je přitom známý nejen v Brně, ale i v celorepublikovém měřítku.

O omezení provozu klubu Fléda v pracovní dny usilují zastupitelé městské části Brno-Královo Pole, a to kvůli množícím se stížnostem obyvatel okolí. Omezení provozu by však pro vyhlášený klub mohlo znamenat úplný konec.

Zastupitelé schválili vyhlášku, která nařizuje uzavřít nejpozději ve 22 hodin zahrádky a podniky s veřejnou produkcí hudby v budovách s popisným číslem 18 až 28 na Štefánikově ulici. Zaměřena je zejména na klub Fléda. „Na Flédu je v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů. Poslední petice na radnici dorazila dokonce v únoru tohoto roku,“ vysvětlila mluvčí městské části Olga Pelcová.

Nejhlasitěji se ozýval například majitel sousedního domu a zároveň královopolský zastupitel Jan Kratochvil. Obvinění ze střetu zájmů jednoznačně odmítl. „Jaký je to střet zájmů, když já jsem majitelem domu, kde mám šedesát nájemníků a oni si stěžují, že tady nemůžou bydlet? Nám se odstěhovaly za poslední měsíc tři rodiny,“ řekl Kratochvil České televizi loni v červnu, kdy si provozovatelé Flédy začali stěžovat na údajnou šikanu ze strany kontrolorů.