Způsob rozdělování dotací na sport ve Dvoře Králové budí rozpaky

Dvůr Králové - Sportovci ve Dvoře Králové málem zůstali bez peněz, některým zastupitelům se totiž nelíbil způsob, jakým město rozděluje dotace mezi jednotlivé sportovní kluby. Výše příspěvku z větší části závisí na rozhodnutí členů sportovní komise. A právě v ní sedí i funkcionáři některých klubů, které o peníze žádají.

Zhruba tři a čtvrt milionu korun pro sportovce mělo královédvorským zastupitelstvem projít hladce. Neprošlo. Víc než polovinu peněz totiž sportovní komise nedokázala přesně zdůvodnit. „Ta kritéria, která jsou nastavena pro určení výše dotace, se mi zdají neprůhledná a zejména mě zarazil fakt, že 55 procent váhy v rozhodování tvoří subjektivní dojem členů komise,“ říká Emil Kudrnovský, zastupitel Dvora Králové.

Zbytek příspěvku závisí na počtu sportovců v oddílu a nájmu, který musí platit třeba za hřiště nebo tělocvičnu. Tím ale objektivní kritéria ve Dvoře Králové končí. „Do subjektivního kritéria spadají i ty ostatní nákladové položky, které v podstatě nejdou vůbec nijak reálně vyčíslit nebo matematicky spočítat,“ řekl Dušan Kubica, místostarosta Dvora Králové.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Problém vidí zastupitelé i v tom, že někteří lidé, kteří peníze rozdělují, zároveň předsedají klubům, které je dostávají. „Pokud je členem komise dokonce jednatel největší sportovní organizace ve městě, tak je to střet zájmů,“ podotkl Kudrnovský. Jak uvedl Kubica, v komisi jsou i tři členové zastupitelstva, kteří dohlíží na to, aby některý z členů nezvýhodňoval oddíl, který zastupuje.

Dotace sportovcům nakonec ve Dvoře Králové schválili až napodruhé. O nastavení jasnějších pravidel pro příští rok zatím radnice podle místostarosty Kubici neuvažuje.