Preventivní vlak varuje mládež na východě Čech

Hradec Králové – Preventivní vlak, který upozorňuje na nástrahy, které číhají na neopatrné lidi na železnici, přijel do Hradce Králové. Jeho letošní jarní výjezd ho zavede ještě do Kolína. Preventivní vlak je zaměřen zejména na žáky základních a středních škol ve věku 13 až 19 let. Právě ti jsou podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové rizikovou skupinou, jejíž jednání mnohdy provází hazard, „frajerství“ nebo zbytečná nepozornost.

Ve vozech Preventivního vlaku je názorně vidět, jak končí srážka jedoucího vlaku s člověkem, který se nerozhlédne a vběhne před ním na koleje. K vidění je porovnání brzdné dráhy vlaku a auta i následky zásahu proudem z troleje, kde je napětí počítáno v řádu kilovoltů. Nejstarší návštěvníci Preventivního vlaku už mohou mít řidičské průkazy, proto nechybí ani informace o tom, co se stane, když nedají přednost na přejezdu.

Preventivní vlak je sestaven ze tří vagonů – speciálního kinovozu, konferenčního vagonu a vozu pro nácvik první pomoci. „Pokud se nám díky preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl,“ podotkl poradce pro prevenci a bezpečnost na železnici Robert Drozda.

Vagon pro nácvik první pomoci.
Zdroj: ČT24

Zvláštní souprava jezdí po Česku od roku 2007. Každý rok navštíví několik měst, dosud ho tak mohli navštívit cestující téměř na 30 nádražích. Prošlo jím přes 12 tisíc školáků a studentů. Organizátoři jsou však přesvědčeni, že mohou zapůsobit ještě mnohem více.

„Položil jsem si otázku, zda je tato akce ještě potřebná. Vždyť jsme již objeli všechna krajská města v republice. Neopakujeme se? Pak jsem uviděl následující obrázek dvanáctiletého chlapce, který se motal v kolejišti a porazil ho rychlík. Ten jel před mimořádnou událostí pouhou čtyřicítkou. Přesto klučina nestačil uhnout. Ani v této rychlosti nemůže strojvedoucí zastavit vlak takříkajíc na pětníku,“ upozornil Robert Drozda.

Letošní Preventivní vlak zůstane v Hradci Králové ještě zítra, ve čtvrtek a pátek bude v Kolíně. Otevřen je vždy od 8 do 14 hodin, vstup je zdarma.

Řazení preventivního vlaku:

  1. kinovůz: záznamy následků železničních nehod – střetů vlaků s auty i lidmi – záběry lidí popálených proudem z troleje
  2. diskusní vůz: o své zkušenosti se dělí policisté, hasiči nebo drážní inspektoři, kteří u nehod zasahují a s lidmi jimi postiženými pracují
  3. vůz pro nácvik první pomoci: nácvik základů první pomoci pod vedením zkušených záchranářů
Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)