Odpůrci chebského obchvatu nevěří odbornému auditu

Cheb - Odpůrci stavby městského obchvatu, který by se měl na podzim začít budovat v západočeském Chebu, odmítají nezávislý audit, jejž si nechala vypracovat chebská radnice. Autorem posudku je totiž společnost, jež v minulosti s krajem spolupracovala na významné dopravní zakázce, a podle kritiků jsou proto na místě pochyby o objektivitě celého auditu. Radnice takovou možnost ovšem odmítá.

Kritici stavby obchvatu pocházejí převážně ze čtvrti Háje. Obávají se, že obchvat přivede do klidné části města nákladní dopravu a mají strach i o bezpečnost dětí. „Myslíme si, že v obytné a klidné zóně by obchvat být neměl,“ podotýká organizátorka protestů Lenka Fleischmannová.

Podle Fleischmannové je na místě pochybovat i o serióznosti posudku. Společnost Mott MacDonald, která měla v auditu mj. posoudit bezpečnost napojení obchvatu na okolní silnice, v minulosti pro kraj zpracovávala studii rozvoje silnic II. a III. tříd. „Určitě to pro nás nedopadlo jako nezávislý dopravně-bezpečnostní audit,“ konstatovala Fleischmannová a za pravdu jí dala i organizace Transparency International (TI). „Zákon porušen tímto nebyl, ale samozřejmě pochybnosti o nezávislosti tam jsou zřejmé a krajský úřad by se toho měl vyvarovat,“ uvedla Radka Pavlišová z TI.

Odpůrci obchvatu proto připravují nový audit, který podle nich bude skutečně nezávislý. Jsou připraveni podat žalobu a stavbu obchvatu v jeho současné podobě zablokovat.

Město i kraj se ovšem kritice brání a stávající posudek považují za kvalitní. „Jejich produkt je nezávislý a odborně dobrý,“ řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil. Starosta Chebu Pavel Vanoušek navíc upozornil na to, že obchvat zvětší v přetíženém centru města bezpečnost a že lidé z centra naopak sepisovali petici, která tuto dopravní stavbu požadovala. Vadí jim hluk, prašnost a otřesy způsobené nákladní dopravou.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)