V Plasích viděli špičkovou air show

Plzeň - Salto s vrtulníkem je číslem, které dodnes u nás nikdo nepředvedl. V Plasích na severu Plzeňska se ale měnila historie letecké akrobacie. V rámci největší letecké show na západě Čech se představil jeden ze tří pilotů na světě, který salto s vrtulníkem dokáže.

Při vystoupení pilota Rainera Wilkeho se tají dech. Jenom tři lidé na světě umí vrtulník obrátit o tři sta šedesát stupňů. „Je to jednoduché, ale jiné oproti pevným křídlům.  Máme minimální přetížení a ovládaní je samozřejmě zcela jiné,“ vysvětluje letecký akrobat Rainer Wilke.

Je to ale riziko, které se bojí podstoupit i ostřílení piloti. Wilke ale patří k absolutní špičce. S vrtulníkem létá už přes osmadvacet let. „Akrobacii s vrtulníkem dělám od roku 1984, takže jsem měl hodně času si to natrénovat,“ přiznává s úsměvem Rainer Wilke.

To ale nebylo od pilotů vrtulníků všechno. Svoje síly se rozhodli změřit také se závodním autem rallye. „Tohle je první závod s helikoptérou, který absolvujeme,“ přiznává několikanásobný mistr ČR v rallye Václav Pech. „Auto je rozhodně rychlejší, ten vrtulník se opírá jenom o vzduch,“ upozorňuje pilot vrtulníku Josef Svěcený.

Ale v Plasích  došlo na překvapení. Pechův Mini Cooper S2000 byl sice na startu rychlejší, špičkový americký vrtulník R-44 Raven se ale v otáčkách dostal jasně do vedení a několikanásobný mistr rallye pak už neměl šanci. „Rychleji to nešlo, helikoptéra prostě zrychlí víc,“ uznává Václav Pech.  

Další ozdobou programu pak byly například letouny Armády České republiky JAS 39 Gripen. Letecká show pokračuje v Plasích ještě zítra a to včetně salta s vrtulníkem.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)