Italové byli za první války vyhnáni do Čech, dnes se rádi vracejí

Chyňava - Před sedmadevadesáti lety vystěhoval rakousko-uherský monarcha tisíce Italů z jejich domovů nedaleko fronty první světové války až do vzdálených Čech a na Moravu. Teď se sem vrátili potomci tehdejších vysídlenců. Autobus ze severoitalského Ledra s nimi dorazil do Chyňavy na Berounsku.

Poprvé sem Italové přijeli nuceně před devadesáti sedmi lety. Když v roce 1915 Itálie vstoupila do války, musely stovky tisíc lidí v někdejším pohraničí na severu Itálie z rozhodnutí rakousko-uherského císařství své domovy opustit. Na jaře roku 1915 bylo z italských obcí do Čech a na Moravu dopraveno jedenáct tisíc lidí. Do Chyňavy tehdy přijela stovka Italů. „Ta historie nebyla vůbec známá. Já jsem se to dozvěděl, až když se slavilo výročí konce první světové války,“ podotkl starosta Chyňavy Václav Kšíř.

Na mši, která je věnována hlavně památce Italů, kteří v Čechách za první světové války zemřeli, nechybí potomci italských rodin a také lidé z českých obcí, které se o rodiny staraly. Už dnes odpoledne v pražské Valdštejnské zahradě společně vystoupily amatérský italský sbor z Ledra a český z Berounska. Sbory doprovází právě i dnešní mši. Ani tou však vzpomínání na osudové jaro roku 1915 nekončí. Od zítřka budou v Italském kulturním insitutu v Praze vůbec poprvé vystaveny historické fotografie, které si italští vystěhovali z Česka přivezli.

Z údolí Ledra do Čech přišly tři tisíce lidí

Chyňavským historickou vzpomínku oživili před pěti lety italští historici, kteří přijeli obec navštívit. „Místní lidé začali otevírat staré truhlice a začali pátrat v archivech svých prarodičů,“ dodala předsedkyně Spolku přátel Ledra Jaroslava Otipková. Většina italských rodin se po válce vrátila domů. Kromě Chyňavy tehdy Italové žili v desítkách dalších českých a moravských obcích. Jen z údolí Ledra jich na českém území našly dočasný domov přes tři tisíce.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)