Za tajemstvím hradních kaplí

Praha - Hrady a zámky lákají návštěvníky do jindy nepřístupných míst. Květnovým mottem těchto akcí je „tajemství hradních kaplí“. Karlštejn zpřístupnil hned dvě: kapli svaté Kateřiny a svatého Kříže. Prohlídky v těchto prostorách jsou zcela výjimečné: pouze pro dvanáct lidí denně a po předchozí rezervaci.

Na hodinkách je půl desáté a první šestice návštěvníků vstupuje do míst, která ještě žádný turista neviděl. „Vy jste vůbec první návštěvníci, kteří kdy vejdou do těch prostor, které jsou součástí té trasy,“ vysvětluje návštěvníkům zástupce kastelána hradu Karlštejn Lukáš Kunst. 

Po překonání několika hradních schodů se netrpělivým návštěvníkům otevírá kaple svaté Kateřiny. Běžně do ní mohou lidé nahlédnout pouze přes mříž. Teď díky tomu, že stojí uvnitř, vidí nejkrásnější malbu na Karlštejně. „Ta malba je nešťastně umístěná nad dveřmi, takže na ni přes tu mříž prostě vidět není. A právě v rámci této speciální trasy mohou návštěvníci po stoletích znovu spatřit ten unikátní výjev,“ uvádí Lukáš Kunst. 

Výjimečně se návštěvníci mohou podívat taky do oltářní části kaple sv. Kříže, v minulosti sem měl přístup pouze Karel IV., pražský arcibiskup a biskupové. „Byl to v podstatě trezor, pokladnice, kde se Karel s arcibiskupem oddávali modlitbám,“ upozorňuje Lukáš Kunst. 

Další prohlídka je až večer. Skupina nesmí mít víc než šest lidí, proto je potřeba rezervace. Vstupné je tisíc korun. „Pro mě jsou to velice efektivně a účelně vynaložené peníze,“ říká návštěvnice Karlštejna Ivana Krausová. 

Tajemství hradních kaplí nechá Karlštejn odhalený do konce května, a to každý den kromě pondělí.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)