Lipník pořádá historické prohlídky židovskou čtvrtí

Lipník nad Bečvou - Sedmdesáté výročí deportace Židů z Lipníku nad Bečvou do koncentračního tábora v Terezíně si dnes připomněli obyvatelé i návštěvníci města. V rámci speciální prohlídky se podívali do nově zrekonstruované bývalé synagogy a také na starý židovský hřbitov. Komentovaná prohlídka tam zároveň otevřela letošní turistickou sezonu.

V polovině devatenáctého století v Lipníku žila pátá největší židovská komunita u nás. Po roce 1848 se ale Židé začali postupně stěhovat do větších měst. V červnu roku 1942 pak zbývajícím židovským obyvatelům zasadili tvrdou ránu nacisté. „Válku přežili pouze tři židé a žije zde jenom jedna židovská rodina,“ podotýká ředitelka místní Městské knihovny Miroslava Střelcová.

Lidé mohou na prohlídky od roku 2007, zájem je velký

Účastníci vzpomínkové prohlídky navštívili bývalou synagogu, která je nejstarší na Moravě a druhá nejstarší v České republice. Trasa vedla i přes starý a nový židovský hřbitov a ulice, ve kterých žili. Lipník nabízí prohlídky města s průvodcem od roku 2007. Od té doby už místní památky vidělo více než dvanáct tisíc lidí.

Největší zajímavostí celého okruhu je renesanční zvonice, která stojí v blízkosti kostela svatého Jakuba Většího. Visí v ní tři zvony. „Zvonice není úplně častý architektonický prvek. A když už ano, tak je to většinou v přímé souvislosti s kostelem – přímo na kostel přistavěná, tahle zvonice je ale samostatná, což je úplná rarita,“ zdůrazňuje průvodce Michael Spurný. Prohlídky památek s průvodcem nabízí město až do konce září.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)