Ostravské univerzity spojily síly pro majáles

Ostrava – Obě ostravské univerzity letos spojily své síly k přípravě majálesu. Studenti Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava se proto letos baví společně – čímž předznamenávají plánované sloučení svých škol. Největší majáles ostravské historie probíhá v prostorách u Slezskoostravského hradu a také na nedaleké Černé louce.

Majáles začal slavnostním průvodem s maskami. Účastníci přišli převlečeni například za krabici levného vína, čápa s vlastním komínem a hnízdem nebo robota Bendera. Všichni vyrazili před polednem od Nové radnice ke Slezskoostravskému hradu. První zastávku učinil na Masarykově náměstí, kde byla připravena ukázka z taneční inscenace Národního divadla moravskoslezského Padající andělé, a také exhibice na skákacích botách.

Společnou aktivitu studentů a nápad vytvořit jeden společný majáles ocenili i rektoři obou univerzit. „Věřím, že tento majáles bude první zcela jiný majáles, který ukáže, že to spojení má smysl a že právě ve spojení je ohromná síla. Studenti jsou v tom naprosto geniální,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Podobně zhodnotil letošní ostravský majáles rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák: „Vidím budoucnost ve sjednocování, nikoli v rozdělování, takže si myslím, že to, že se studenti spojili, je nepochybně krok vpřed.“

Hlavní hudební program studentského majálesu potrvá až do 22.30 a vystoupí na něm například kapely Chinaski, N.O.H.A. či Charlie Straight. Živá vystoupení budou probíhat současně na třech podiích. Třetí scéna je novinkou letošního ročníku. „Je umístěna na Černé louce a zazní na ní elektronická hudba a drum’n’bass,“ řekla prezidentka studentské stavovské unie Jaroslava Kořená. Další majálesovou novinkou je také klubová scéna, kde se návštěvníci mohou bavit až do ranních hodin. Rozpočet majálesu je zhruba dva miliony korun. Majálesový program láká každoročně stále více lidí, a to nejen studentů. Organizátoři letos očekávají až 12 tisíc návštěvníků.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)