Hrad Velhartice otevřel zachráněný středověký pivovar

Velhartice (Klatovsko) - V areálu hradu Velhartice na Klatovsku se po mnohaletém úsilí podařilo zachránit objekt středověkého pivovaru. Památkáři si tak podle svých slov splnili sen. Z původních rozpadlých obvodových zdí historické stavby z 15. století je nyní zrekonstruované multifunkční centrum s restaurací i výstavním, divadelním a koncertním prostorem. Lidem se otevřelo dnes. Záchrana objektu přišla na desítky milionů korun. Nebýt ale dobrovolníků a přátel hradu, byla by rekonstrukce o další desítky milionů dražší.

„Před třiceti lety to byla zřícenina bez střech, která prorůstala vegetací. Byla to ruina, u níž se zvažovalo, zda ji vůbec zachraňovat,“ řekl kastelán hradu Petr Mejstřík. Podle Davida Růžičky z plzeňského pracoviště památkového ústavu, jenž sám hradem dlouhá léta provázel, nese hlavní zásluhu na záchraně správce památky a také celá řada dobrovolníků. „Pamatuji si, jak jsme tu například s klukama hoblovali a usazovali trámy, což už je asi 20 let. Každou sezonu se o záchraně mluvilo a teď sem člověk přijede a ono to je,“ dodal.

V budově by se opět mohlo vařit pivo

Objekt pivovaru, jenž je součástí hradního areálu, zchátral počátkem 20. století a od 50. let sloužil jako skládka. Velké problémy při jeho záchraně byly se statikou, vrstvení bloku skály pod pivovarem způsobovalo postupný sesun. Proto se musel zajistit nejen objekt, ale i skalní masiv. Poté následovalo zpevnění obvodových zdí a postupné zastřešení. Mnoho prací se podle Mejstříka dělalo svépomocí, stát přispěl několikrát v 90. letech, vždy zhruba po milionu korun. Kompletního dokončení se pivovar dočkal vloni, lidem se otevírá poprvé dnes.

  • Zchátralý pivovar zdroj: ČT24
  • Středověký pivovar zdroj: ČT24

Návštěvníkům objekt aktuálně nabízí interaktivní expozici pro děti i dospělé nazvanou Cesta tajuplnými světy a výstavu Pocta prostoru sochaře Václava Fialy. Podle Mejstříka by se mohlo časem v budově opět začít vařit pivo. Prozatím si ho mohou návštěvníci dát ve stylové restauraci.

„Záchrana probíhá i na dalších památkách v kraji, zajistit se podařilo třeba hrad Gutštejn u Bezdružic. Podobný sen jako v případě Velhartic bychom rádi zažili i u plzeňského statku v Bolevci nebo zámku v Červeném Poříčí,“ dodal Růžička. Z památek v soukromém vlastnictví označil za zázrak obnovu zámku v Hrádku u Sušice, který jeho majitel přeměnil v jednu z nejreprezentativnějších staveb památkového typu v kraji.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)