V Pavlově vracejí vyléčená zvířata zpět do přírody

Pavlov (Havlíčkobrodsko) – Záchranná stanice pro zvířata v Pavlově na Vysočině se po opravách znovu otevřela veřejnosti. Zařízení patří do národní sítě záchranných stanic. Zvířata tam nejen léčí, ale taky odchovávají. Zpět do volné přírody se jich vrací polovina.

Výra velkého našli lidé v kolejišti jako malé opuštěné mládě. V Pavlově ho zachránili a teď patří mezi takzvaný inventář stanice. Jeho největší laskominou jsou ježci. „Pokud někdo najde výra, když jsou to především děti, tak doporučuji, aby výra nechaly na místě a obrátily se na někoho z dospělých. Výr by je totiž mohl vážně poranit,“ uvedl ochranář František Kunc ze záchranné stanice.

Luňák červený je vzácný pták, zástupce supů u nás. Patří mezi mrchožrouty. Pepině, jak jí ve stanici říkají, je už 20 let. „Teď najednou se vzchopila a snesla vajíčko,“ pochvaluje si František Kunc. Právě ptáci tvoří 80 % všech zvířat, o která se v záchranné stanici starají.  Většina z nich je po úrazech elektrickým proudem.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Orel královský u nás hnízdí jen velmi vzácně. „Po vypadnutí z hnízda si poranil křídlo. Zranění bohužel nechalo trvalé následky, takže dnes slouží už jenom k ekologické výchově,“ prohlásil ředitel Záchranné stanice Pavlov Jiří Hladovec. Pro různě nemocná a poraněná zvířata zde vybudovali nové výběhy, ubikace i klece. Novinkou je pozorovatelna vyder. Kvůli velkému zájmu lidí se rozhodli provádět návštěvníky od května do srpna několikrát denně. „Stanice má úplně optimální podmínky pro ekologickou výchovu. Návštěvníci, kterých sem přijde několik tisíc ročně, mají možnost se seznámit s původními druhy naší fauny,“ vysvětlil zakladatel záchranné stanice Václav Hlaváč.

Posledním přírůstkem záchranné stanice jsou tříměsíční liščata, lidé je našli na Třebíčsku.