Handicapovaní neherci si zahráli ve filmu Voňavá pochoutka

Ostrava – V ostravském klubu Cooltour měl premiéru film Voňavá pochoutka. Patnáctiminutový snímek vznikl ve spolupráci profesionálního filmového štábu a handicapovaných neherců z centra Čtyřlístek a za tři týdny se bude ucházet o jednu z cen na festivalu Mental Power Prague Film – mezinárodního festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením.

Jednou z hlavních postav filmu Voňavá pochoutka je Emil, který vozí každý týden malý dárek své přítelkyni. Když si ale krabici z obchodu odnáší tentokrát, tak netuší, jaké problémy mu přinese. „Tentokrát ho koupí na poslední chvíli a přináší mu určité trampoty po cestě a celý film je o těch trampotách, o tom, zda ten dárek nakonec předá či nepředá,“ vysvětluje manažerka projektu Ivana Martáková. 

Profesionální filmaři s klienty Čtyřlístku film natáčeli šest dní, dvanáct hodin denně v okolí Ostravy v únorových dvacetistupňových mrazech. Ani kruté mrazy ale účastníkům náladu nezkazily. „Neherci měli úžasnou spoustu energie, měli pořád spoustu optimistu, ta spolupráce byla úplně úžasná,“ pochvaluje si Martáková.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)