Včelaři okrádají včelaře

Jihlava - Včelaři na Vysočině si začínají důkladněji zabezpečovat svá včelstva. V kraji se totiž množí krádeže včel i celých úlů. Chovatelé proto instalují fotopasti nebo si úly a rámečky s plásty cejchují.

Karel Hromek z Křižanova na Žďársku přišel v dubnu o deset úlů. Ukradené včely mu mohly vyprodukovat až půl tuny medu. I když policie nezapočítala jeho hodnotu, jenom na materiálu vyčíslila škodu na třicet pět tisíc korun. Včely se kradou buď s celými úly, tak jak se to stalo mně, anebo kolegovi zase ukradli jenom ty plásty s včelami,„ popisuje postup zlodějů včelař Karel Hromek. “Dá se říct, že případů, kdy dochází ke krádežím včelích úlů, přibývá," přiznává mluvčí krajského ředitelství Policie ČR Dana Čírtková.   

Po včelách je teď na jaře velká poptávka kvůli zimním úhynům nebo loňským nemocem. Včelstva také často končí v rukách překupníků, kteří je prodávají do zahraničí. Například Janu Pospíchalovi z Markvarce zloději odnesli z úlů celkem třicet šest rámečků a šest včelích matek. „Pro mě je to katastrofa. Nebudu mít snůšku, protože mě zloděj prakticky připravil o všechno. Já musím to včelstvo zakládat znova, ale když nemám matku, tak je to těžká věc, to se ani vyčíslit nedá,“ zlobí se Jan Pospíchal. 

Včelaři si kvůli zlodějům úly i rámečky v nich lépe mechanicky zabezpečují, instalují ke včelínům skryté fotopasti a někteří si svoje úly začali také cejchovat. „Značím si úly zvenku a také jednotlivé rámečky,“ říká Karel Hromek. 

Odchovat silné a zdravé včelstvo trvá zhruba dva roky. Chovatelé i policie se shodují, že zloději se rekrutují většinou z řad samotných včelařů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)