V Havířově se konal zátah na opilé děti

Havířov – Havířovští strážníci a pracovnice odboru sociálně-právní ochrany dětí vyrazili do terénu v noci a nad ránem. Jejich cíl byl jasný – kontrolovat pití alkoholu u dětí, se kterým mají ve městě problémy pravidelně.

Třináct havířovských strážníků a tři pracovnice místního odboru sociálních věcí vyrazili asi hodinu před půlnocí do celkem šesti podniků. Hned v prvním disko klubu byly dvě opilé děti. Vedoucí preventivní akce Antonín Prokop dodal, že u dalších dvou dětí bylo sociálními pracovnicemi ověřeno podezření na zanedbání rodinné péče.

V průběhu noci výčet hříšníků už jen narůstal – dalších šest opilých teenagerů a dokonce jeden trestný čin. Strážníci při kontrole našli nezletilého hrát na automatech. Na místě si mladíka přebrala státní policie. „Pokud jsou děti opilé, předáváme je rodičům nebo rodiče zavoláme. Pokud je tam velké množství alkoholu, vozíme je na jednotku intenzivní péče,“ uvedla vedoucí Odboru sociálně-právní ochrany dětí Vanda Gradková.

V Havířově probíhají preventivní akce zaměřené na alkohol u mladistvých zhruba dvakrát za měsíc. Podle pracovnic odboru sociálních věcí se tady čím dál více zvyšuje počet opilých dětí, kterým ještě ani nebylo patnáct let.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)