Recyklační centrum v Přerově pomáhá nezaměstnaným i handicapovaným

Přerov – V Přerově vzniklo nové recyklační centrum. Uplatnění v něm našlo 28 dlouhodobě nezaměstnaných s nízkou kvalifikací či lidí se zdravotním handicapem. Projekt pro ně vytvořilo sdružení sociálně zodpovědných podnikatelů z regionu.

Práce není příliš náročná, pracovníci rozebírají například varné konvice, mikrovlnné trouby, telefony a počítače. Hodnotné části elektroodpadu centrum prodává.     

Měsíčně centrum recykluje kolem 50 tun odpadu. V budoucnu by chtělo svoji produkci zvýšit, díky čemuž by mohlo přijmout další zaměstnance. O práci v centru mají lidé zájem. Mnozí z nich totiž měli problémy se uplatnit na trhu práce. „Dvacet let jsem pobírala plný invalidní důchod. V loňském roce jsem byla přeřazena do druhého stupně invalidity. Znamenalo to, že jsem přišla o plný invalidní důchod a po zaplacení všech účtů mi na měsíc zbylo 500 korun. Nevěděla jsem, jak dál. Tady rozdělávám varné konvice, telefony, mikrovlnky a díky tomu nemusím přežívat ze dne na den,“ uvedla jedna z pracovnic centra.     

Na konci dubna hledalo na Přerovsku práci 8 077 lidí, z toho 731 má zdravotní postižení. Míra nezaměstnanosti v regionu činila 11,5 procenta.

„Vzhledem k celkovému počtu nezaměstnaných nemůže tento projekt (recyklační centrum) významněji ovlivnit celkovou nezaměstnanost, nicméně může se stát dobrou šancí pro pracovní uplatnění desítek osob, které by jinak marně hledaly práci,“ uvedl analytik krajské pobočky úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.     

Vytvoření sdružení sociálně zodpovědných podnikatelů z Přerovska iniciovala na začátku roku společnost Josef Larefi. Do projektu recyklačního centra se také zapojily Agentura 4U sdružující převážně lidi se zdravotním postižením, agentura práce Interwork Sevice a environmentální a energetická poradna R2AL. 

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)