Na Ovčárně má být lanovka, ochranáři se jí bojí

Jeseník – Nejvýše položený skiareál v Česku – Ovčárna v Jeseníkách – chce zkvalitnit služby. Plánuje výměnu jednoho z vleků za čtyřsedačkovou lanovku. Starosta obce Malá Morávka, jejíž součástí Ovčárna je, s plánovanou stavbou souhlasí. Lanovka by měla zaručit, že na pomyslné střeše Jeseníků neubude turistů, na nichž je obec závislá. U ochranářů přírody ale záměr vzbuzuje velké obavy. Středisko totiž leží v národní přírodní rezervaci.

Podle plánu majitele ovčárenského skiareálu Josefa Figury má lanovka vyrůst v trase, kde dnes vede lyžařský vlek C dlouhý 600 metrů. Lanová dráha má být o 90 metrů delší, plánována je komfortní čtyřsedačková lanovka s odpojitelnými sedačkami. Sjezdovka obohacená o lanovku by podle Figury odlákala lyžaře z ostatních svahů a ulehčila by nejcennějším částem Jeseníků. „Není to o tom, že to zařízení dožívá, ale je to nutnost,“ řekl Josef Figura.

Jak moc by záměr krajinu zasáhl, naznačil odborný posudek vlivu na životní prostředí. Přestože měl expertní tým k dokumentaci výhrady, navrhl kraji vydat souhlasné stanovisko. „Myslíme si, že naše stanoviska, která jsou tam uvedená, zmírňují vlivy na životní prostředí, které by mohly nastat v případě realizování záměru,“ uvedl Luboš Štancl, zpracovatel posudku dokumentace v rámci řízení EIA.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Pro ochranáře přírody není posudek úplný. Stavba by podle nich krajinu výrazně zasáhla. Volají po úpravě projektu. „Podle toho návrhu má dojít ke kácení několika desítek stromů, požadujeme omezení, plus další problém je samozřejmě velikost horní stanice z hlediska zejména krajinného rázu,“ uvedla Michaela Pruknerová, vedoucí Správy CHKO Jeseníky. „Určitá korekce je tam možná, ale nelze zasahovat do technologií,“ řekl Figura.

Lyžařský areál leží v katastru Malé Morávky. A obec jeho modernizaci jednoznačně podporuje. Vesnice nabízí stovky ubytovacích lůžek, cestovní ruch ji prakticky živí. „My si bohužel nemůžeme dovolit říct ano, Ovčárna je pěkná, lyžovat tam nebudeme, protože chráníme přírodu,“ řekl Ondřej Holub, starosta Malé Morávky. Dokumentace záměru včetně jeho posudku už má za sebou i veřejné projednávání, do Rýmařova přilákalo jen hrstku lidí.