Honičku mezi stromy ukončil až vrtulník

Frýdek-Místek – Policisté se vydali na lesní cesty do Beskyd. Hlídali je před řidiči, kteří jezdí, kam nemají, ale zejména před zloději dřeva. Nakonec však byli úspěšní zejména v „boji“ s řidiči. Vybrali vysoké množšství pokut – zákaz vjezdu do lesů porušila pětina z 300 kontrolovaných řidičů, zbytek směl na lesní cesty vjet. Dva motocyklisty dokonce zřejmě čeká soud. Když je policisté s pomocí vrtulníku po divoké honičce dopadli, zjistili, že oba porušili zákaz řízení.

Do beskydských lesů se policisté vypravili i proto, že z nich někdo ve velkém krade a odváží dřevo. Jednoho ze zlodějů zřejmě dopadli, přistihli muže, který traktorem vlekl dvoumetrové klády v hodnotě kolem 1 000 korun. „Zaskočilo nás to, že se jednalo o člověka, který se přes týden živil prací v lese pro těžařské společnosti. O víkendu pak asi kradl to, co si v lesích nachystal,“ uvedl krajský ředitel Lesů ČR Jiří Silvestr. Ukázalo se, že muži nepatřilo nejenom dřevo, kradený byl i traktor, který řídil a pokusil se jím před policisty ujet.

Další zloděje dřeva už policisté při akci nazvané Lesník nenašli. Zato rozdali desítky pokut řidičům, kteří vjeli bez povolení na lesní cesty. Nejtěžší práci měli se dvěma motorkáři, kteří křižovali Beskydy cestou necestou a hlídce se pokusili zmizet mezi stromy. Neunikli však policejnímu vrtulníku a nakonec museli úprk vzdát. Záhy se zjistilo, proč ujízděli – oba porušili zákazy řízení, které dostali před měsícem kvůli rychlé jízdě. „Oba případy jsme kvalifikovali jako maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedl moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Zbylá setkání řidičů s lesními policisty už se obešla bez větších komplikací. „Vymlouvali se, že jedou na chatu, že jedou na procházku do lesa a podobně. Všichni samozřejmě přehlédli dopravní značení a nevědí, že se nacházejí na lesní cestě,“ uzavřel náměstek krajského policejního ředitele Martin Hrinko.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)