Zpívající fontánu v Mariánských Lázních odkoupí radnice

Mariánské Lázně – Proslulá zpívající fontána v Mariánských Lázních je na prodej. Soukromá lázeňská společnost už atrakci nechce provozovat. Odkoupí ji proto město, které vlastní pozemky na kolonádě. Turistická atrakce tak nebude muset ukončit provoz.

Osud symbolu města se teď řeší v Mariánských Lázních. Největší turistické lákadlo provozuje soukromá lázeňská společnost, kvůli rostoucím nákladům fontánu už ale nechce. „Jsou to poplatky OSE, je to elektrika, je to voda. To všechno jsme hradili my z vlastních nákladů, i když to slouží především městu,“ uvedl generální ředitel společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Lev Novobilský.

Provoz fontány stál vloni přibližně 200 tisíc korun, nyní jej začne platit z vlastního rozpočtu město. Technické zázemí získá za symbolických tisíc korun. „Zpívající fontána je v současné době snad největším symbolem města. No a riskovat, že nebude fungovat, to se nám opravdu nechtělo,“ prohlásil místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký (ČSSD).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Fontána, která je v provozu každý rok během lázeňské sezony, byla dostavena v roce 1986 v rámci rekonstrukce kolonády. Její srdce je tři metry pod zemí, v chodbách vede potrubí, kterým čerpadla ženou vodu z nádrže do jednotlivých trysek. K pobavení turistů je potřeba uvést do pohybu 60 tisíc litrů vody. „Vpředu je strojovna osazená deseti čerpadly pro hlavní efekty,“ vysvětlil správce fontány Petr Matějka.

Celou fontánu řídí elektronický systém. Petr Matějka v počítači programuje jednotlivé skladby tak, aby vznikl dokonalý soulad hudby, vody a světla: „Přesně v čase se určuje, kdy jaký efekt bude stříkat, jaká kombinace efektů bude stříkat. To se pak přepisuje přesně do programů.“

Fontána hraje přes den každou lichou hodinu. Nabízí osm základních skladeb a tři bonusové.