Exředitel Klubu hurá kamarád dostal za dotační podvody podmínku

Hradec Králové - Hradecký krajský soud dnes potrestal bývalého ředitele sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic Davida Matýska za dotační podvod podmíněným trestem a zákazem činnosti. Podle obžaloby vznikla škoda téměř za sedm milionů korun. Dnešní rozsudek není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Soud Matýskovi uložil dva roky vězení, které podmíněně odložil na zkušební dobu pěti let, a také zákaz činnosti ve vedení občanských sdružení na osm let. „Považujeme za prokázané, že některé doklady byly zaúčtovány duplicitně, obžalovaný měl chod sdružení na starosti a měl to mít pod kontrolou,“ řekl předseda senátu hradeckého soudu Miloslav Ježek.

Hradecký soud uložil trest v souladu s návrhem státní zástupkyně, naopak Matýskův obhájce uvedl, že vina obžalovaného nebyla spolehlivě prokázána, a podle něj se také neprokázal úmysl obžalovaného. Proto navrhl zproštění obžaloby. Matýsek dnes v závěrečné řeči zopakoval, že účetnictví sám vůbec nerozumí a nezasahoval do něj. Připustil však manažerské selhání, které vidí v tom, že nekontroloval ekonomickou situaci sdružení.

Matýsek novinářům po vynesení rozsudku řekl, že je hlavně rád, že celá věc dospěla k rozhodnutí. „Jsem strašně rád, že se zdůraznilo, že tam žádné peníze nebyly ztraceny, že ten problém byl prostě v systému, a ne v tom, že se tam někdo chtěl obohatit,“ řekl Matýsek. „Neměli jsme ekonomické vzdělání na to, řídit takhle velkou organizaci. Zároveň byla příležitost a tu jsem cítil za povinnost využít, že ta sociální služba byla potřebná,“ dodal.

Klub hurá kamarád pomáhal mladým lidem, kteří se dostali do problémů. Poskytoval služby hlavně pro drogově závislé, nízkoprahové denní centrum a dům na půli cesty. Podle bývalého náměstka primátorka Jiřího Razskazova klub ve městě nyní chybí. 

Podle obžaloby Matýsek od počátku roku 2001 do poloviny února 2007, kdy byl na majetek klubu prohlášen konkurz, uplatnil v rámci různých dotací vícekrát tytéž daňové doklady. Podle spisu Matýsek způsobil 1 194 dílčími útoky škodu 19 organizacím, například ministerstvu práce a sociálních věcí či úřadu vlády.

Telefonát Erika Knajfla (zdroj: ČT24)