Žatečtí budou bojovat za svou nemocnici v Senátu

Žatec - Boj za městskou nemocnici se rozhořel v Žatci na Lounsku. Hrozí jí, že od příštího roku přijde o dvě ze čtyř zdejších oddělení. Zdravotní pojišťovny totiž opakovaně odmítly uzavřít s nemocnicí smlouvy pro další roky. Téměř dvacet tisíc lidí proti tomu podepsalo petici, hájit svou nemocnici chtějí i v úterý v Praze na veřejném slyšení v Senátu. Omezení péče se totiž týká především malých dětí.

Zařízení se od nového roku nebude starat nejen o děti, ale také rodičky a pacientky gynekologie. Nemocnice je spádová pro téměř 90 tisíc obyvatel. Do další to mají především lidé z vesnic desítky kilometrů a cesta autobusem jim může zabrat i půl dne. Proti rušení oddělení vznikla petice, kterou už podepsaly tisíce lidí z celého regionu. „Profesionální nemocnice funguje od 19. století. Nechápu, proč bychom o ni v 21. století měli přijít,“ podotýká organizátor petice Petr Antoni. 

Podle ředitele Čestmíra Nováka nemocnice splňuje veškerá kritéria personální, i co se vybavení týče. Jediným důvodem, proč má nemocnice přijít o dvě oddělení, jsou úspory. Pojišťovny po dohodě s ministerstvem hledají možná omezení všude. „Chceme, aby se každá z nemocnic podílela na úbytku lůžek,“ říká ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v Ústeckém kraji Petr Veselský. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Vedení města, kterému nemocnice patří, se ale odmítá vzdát. Věří, že tisíci podpisy pod peticí má teď mnohem lepší vyjednávací prostor. „Byli jsme velmi překvapeni tou masovou spontánní podporou obyvatel celého okresu,“ uvedla starostka Žatce Zdeňka Hamousová (VPM). Petice už dorazila do Senátu, kde se o osudu zařízení bude jednat v úterý 22. května od 10 hodin. Na veřejné slyšení se chystají i desítky příznivců žatecké nemocnice, radnice pro ně vypraví i speciální autobus.