Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci prochází opravou

Olomouc - Olomouc opravuje sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsán v seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Několik menších pískovcových sloupků po obvodu památky bylo ve špatném stavu. Hrozilo, že by se z nich mohly vytrhnout těžké ozdobné řetězy.

Čtyři pískovcové sloupky po obvodu zřejmě nejznámější olomoucké památky na Horním náměstí byly už v téměř havarijním stavu. Prakticky kdykoliv se z nich mohly při neopatrné manipulaci uvolnit kovové řetězy. „Proto jsme nyní přistoupili k průzkumu, který prokázal, že některé sloupky jsou více narušené než jiné, proto ty nejvíce porušené se nyní opravují,“ uvedla tisková mluvčí Magistrátu města Olomouce Jana Doleželová.  

Restaurátoři nejprve rozebrali horní část jednotlivých sloupků. „My se snažíme zpevnit kamenné sloupky, které jsou rozpraskané. Snažíme se propojit řetězy, které jsou na sloupky velmi těžké a málo kotvené tak, aby se váha přenesla na táhlo a nerušily sloupek,“ dodal restaurátor Ladislav Werkmann. Vytržení řetězů a tedy i zničení sloupků hrozí podle odborníků především ve chvíli, kdy si na řetěz někdo sedne.

Lidé si na řetězy sedají i přes zákaz

U sloupků, které jsou ve špatném stavu, by přitom k závažnému poškození mohlo dojít už při pouhém rozhoupání řetězu. „Na každý druhý řetěz kolem Sloupu Nejsvětější Trojice jsme umístili tabulky s piktogramem, že se na těchto řetězech sedat nesmí. Nicméně lidé jsou neukáznění,“ podotkla tisková mluvčí Magistrátu města Olomouce Jana Doleželová  

Za poslední roky se Sloup Nejsvětější Trojice stal terčem útoku vandalů hned několikrát. Přesně před čtyřmi lety na něm nenechavci zničili kamenné vázy, které zakončují balustrádu a ukradli pozlacené plamínky z jejich vrcholu. Loni v červnu pak skupina dětí rozhoupala právě ozdobný řetěz a ten se vytrhl. Sloup proto střeží několik bezpečnostních kamer. Kromě kamerového systému je neustále dozorován i hlídkou strážníků. Opravy sloupků kolem Sloupu Nejsvětější Trojice by měly trvat zhruba dva týdny.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)