Nešťastný sběratel shromáždil desítky historických granátů

Plzeň – V domě muže z Červeného Hrádku u Plzně, který v neděli zemřel při výbuchu granátu z druhé světové války, našli policisté desítky dalších dělostřeleckých a minometných granátů. Dům a zahradu však dále prohledávají, obyvatelé dvou ze tří sousedních domů se však již před půlnocí mohli vrátit domů. Policie je evakuovala po explozi. Třetí budovu musí nejdříve posoudit statik.

Z bezpečné vzdálenosti včera večer evakuovaní sousedé sledovali, jak policisté vynášejí z prohledávaného domu jednu zbraň za druhou. „Desítky kusů to byly určitě, většina munice byla nevybuchlá. Šlo o dělostřelecké a minometné granáty, malý muniční sklad. Pokud by první inicioval další exploze, zasáhlo by to minimálně celou ulici,“ řekl starosta plzeňské části Doubravka Michal Chalupný, pod niž Červený Hrádek patří.

Exploze přesto zasáhla sousední domy. Jeden z nich bude muset prozkoumat statik, protože se při výbuchu pohnul. Další dva domy, odkud museli lidé odejít, už jsou opět obyvatelné.

Prohlídka nadále pokračuje, počítat s tím musí zejména řidiči. „Je možné, že se opět uzavře silnice před domem,“ varovala mluvčí plzeňské policie Simona Čejková. Až po ukončení prohlídky všech ploch policie zveřejní, kolik kusů munice tam našla.

Třiatřicetiletý bývalý voják zahynul, když se pokoušel rozebrat ve sklepě minometný granát. Po výbuchu hořely dveře a části sklepa. Hasiči měli událost hlášenu jako explozi plynového kotle. V jednopatrovém objektu byl v době výbuchu pouze muž, který v něm však nebydlel a přijížděl pouze o víkendech. Budova patří jeho rodičům, kteří na místě v sobě výbuchu nebyli, uvedl starosta. S manželkou i sousedy hovořil psycholog.

Červený Hrádek je jeden z největších satelitů Plzně s velmi hustou rodinnou zástavbou. Domek se nachází mimo centrum směrem na Dýšinu.