SMS jízdenky budou i v Olomouci

Olomouc – Oblíbené SMS jízdenky si budou moci zakoupit cestující nově také v olomoucké městské hromadné dopravě. Oproti běžnému jízdnému bude jejich cena vyšší o čtyři koruny, z kreditu držitelů se tak strhne 18 korun. Platby jízdného prostřednictvím mobilního telefonu jsou možné ve většině měst s rozsáhlejším systémem MHD, ačkoli se například v Ústí nad Labem nedávno ukázalo, že je provoz služby pro dopravní podnik velmi drahý.

Na zkoušku začne Dopravní podnik města Olomouce prodávat SMS jízdenky letos na podzim. „Poté ho vyhodnotíme. Pokud se osvědčí, do plného provozu ho dopravce uvede začátkem příštího roku,“ slíbil náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

SMS jízdenky budou stát 18 korun, podle náměstka bude jejich cena vyšší než v případě běžných jízdenek, aby dopravní podnik mohl financovat provoz nového systému. „Na druhou stranu ale SMS jízdenka bude levnější než při doplňkovém prodeji u řidiče, kde stojí 20 korun. SMS jízdenka bude mít navíc prodlouženou časovou platnost o deset minut,“ podotkl však Ivo Vlach.

Zavést SMS jízdenky se olomoucký dopravní podnik rozhodl mimo jiné kvůli mnoha žádostem o tuto službu. Primátorský náměstek poznamenal, že po zkušenostech z jiných měst očekává, že SMS jízdenky budou využívat především turisté a mladí lidé.

Koupit si jízdenku prostřednictvím mobilního telefonu mohou cestující ve většině měst s rozsáhlejší MHD – Praze, Ostravě, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Jejich zavedení připravuje také Brno.