Polský autobus havaroval na Šumpersku, 11 zraněných

Rovensko (Šumpersko) – Na silnici z Hanušovic do Zábřehu na Šumpersku havaroval polský zájezdový autobus, kterým cestovalo 47 lidí. Při nehodě vjel do příkopu a převrátil se na bok, zranění při tom utrpělo jedenáct cestujících, jedná se o lehčí a středně těžká poranění. Příčinu nehody zjišťuje policie. Ukázalo se, že šlo o tzv. černou jízdu, kdy řidič nevložil do tachografu svoji kartu, a navíc se pokusil zničit všechny další záznamy o jízdě. Závěry vyšetřování však budou známy až za několik týdnů.

Nehoda se stala před půl devátou dopoledne nedaleko Rovenska. Autobus jel po silnici druhé třídy, která spojuje Zábřeh a Hanušovice, jeho cesta skončila předčasně v příkopu. Všichni cestující se po havárii dostali z vozu ven rozbitým oknem. „Nemuseli jsme nikoho vyprošťovat,“ potvrdil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Zatímco cestující opouštěli vrak, přijeli záchranáři, kteří převzali do své péče sedm zraněných žen a převezli je na chirurgickou ambulanci v Zábřehu a do šumperské nemocnice. „Dopadlo to dobře, šlo zejména o pohmožděniny, odřeniny, jedna ze zraněných měla zlomenou ruku. Všichni byli při vědomí,“ uvedl náměstek ZZS Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Dalším čtyřem pasažérům se udělalo podle Bednaříka nevolno po převozu do Zábřehu, kde cestující čekali na náhradní autobus. „I tyto čtyři pasažéry záchranáři převezli do nemocnice,“ uvedl policejní mluvčí.  

Zhruba po třech hodinách byl na silnici kyvadlově obnoven provoz. „Kvůli tomu, že autobus bylo potřeba vyprostit, však provoz musel být odpoledne ještě jednou přerušen, nyní je již silnice průjezdná v plném rozsahu,“ řekl kolem 14:15 policejní mluvčí.

Zjistit příčinu nehody nebude pro policisty snadné. Ukázalo se, že řidič se pokusil zničit záznamy o jízdě, které naházel do blízké řeky. Navíc neměl založenou kartu v tachografu, takže není možné zjistit, zda řidič dodržoval povinné přestávky. Sám však tvrdí, že se před nehodou vyhýbal protijedoucímu autu. Policisté vyhozené dokumenty sice vylovili, nyní však budou muset počkat na výsledky znaleckých posudků a vyhodnotit výpovědi řidiče autobusu a cestujících.

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)