Plzeň a Škoda podepsaly smlouvu o stavbě nového depa a servisu vozů MHD

Plzeň – Smlouvu o stavbě nového depa, údržbě a servisu vozidel městské hromadné dopravy v příštích třech dekádách podepsal plzeňský magistrát a městské dopravní podniky se sdružením firem kolem Škody Transportation. Město resp. dopravní podniky za služby Škody zaplatí 12 miliard korun. Smlouvu odhlasovalo zastupitelstvo před měsícem, nové depo má být hotovo do března 2014.

Stavba depa může začít ihned, bude stát 1,6 miliardy korun. Plzeň ji bude postupně splácet, současně bude platit každý rok téměř čtvrt miliardy za servis vozidel v depu. Podle ředitele Škody Transportation Josefa Bernarda tak během 29 let, kdy bude smlouva platit, ušetří město dvě miliardy korun.

Nové depo Plzeňské městské dopravní podniky nutně potřebují. Autobusy a trolejbusy se totiž do stávajících prostor nevejdou, navíc je depo v havarijním stavu. Tramvaje zřejmě zprvu zůstanou ve vozovně na Slovanech, ale Škodovka oznámila, že i pro ně se najde v novém zázemí místo. Moderní depo s novými halami má vzniknout v areálu Škody.

Tzv. „zakázka století“ je v Plzni vnímána rozporuplně. Kritici především poukazují na délku trvání smlouvy. Škoda ovšem městu nabídla zkrácení kontraktu z 29 let na deset a převedení nového depa na město už v roce 2017 bez nároku na další finanční kompenzace. Zatím ale tato úprava není nikde sepsána. „Tyto věci nemohly být řešeny v současné smlouvě, protože by to byla její zásadní změna a tím bychom porušili podmínky výběrového řízení,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Radnice si do konce roku nechá zpracovat ekonomický i právní model upraveného projektu.