Policie prohledává sídlo středočeské regionální rady - zřejmě kvůli Rathovi

Praha – V sídle regionu soudržnosti Střední Čechy v Praze na Karlově náměstí jsou už od rána policisté. Odnášejí si některé dokumenty. Představitelé Úřadu Regionální rady, kde region soudržnosti sídlí, nechtějí uvést, co policie hledá. Podle informací České televize si policisté vyžádali podklady ke čtyřem středočeským projektům. Vedení úřadu ani policie ale nechce sdělit další podrobnosti.

Návštěva policistů na Úřadu Regionální rady tak zřejmě souvisí s kauzou Davida Ratha a dalších lidí stíhaných kvůli podezřelým zakázkám ve Středočeském kraji, například opravě buštěhradského zámku.

Asistentka ředitele úřadu Petra Křečková potvrdila, že se v budově pohybují policisté a odnášejí si materiály. „Nemohu sdělit, o jaké projekty se jedná,“ uvedla však. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej zásah v budově úřadu nepotvrdil. „Kriminalisté našeho útvaru v budově provádějí úkony trestního řízení ohledně jednoho našeho případu,“ řekl pouze.

S regionálními radami a jimi spravovanými regionálními operačními programy je spojeno již několik případů možného zneužívání peněz z EU. Před soudem nyní stojí někdejší ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz a dalších šest lidí obžalovaných z korupce. Kušnierz si podle obžaloby říkal o úplatky od žadatelů o evropské dotace. Nezákonně se prý rozdělovaly evropské dotace také v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Vstup Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)