Antonov už na čáslavském letišti neleží, gripeny mohou do vzduchu

Čáslav (Kutnohorsko) – Vojenské letiště v Čáslavi se po dvou dnech vrátilo do provozu. Jeho personál uklidil trosky vojenského průzkumného letadla, které ve středu havarovalo při přistání. Kusy stroje typu Antonov An-30 částečně blokovaly ranvej i včera, kdy je na místě nehody zkoumali ruští vyšetřovatelé.

Ruský vyšetřovací tým přiletěl ve čtvrtek večer dalším strojem An-30 do Pardubic. Tentokrát se přistání podařilo, a tak se vyšetřovatelé mohli přesunout na čáslavskou základnu, kde prověřovali okolnosti nehody společně s komisí pro vyšetřování leteckých nehod Inspekce ministra obrany. Dnes dopoledne oba vyšetřovací týmy zkoumaly okolnosti havárie přímo na vzletové a přistávací dráze a pak také v havarovaném letounu. Až poté mohla být dráha uklizena a obnoven provoz.

Kvůli čáslavské nehodě bylo ochromeno letectvo české armády. Nadzvukové stíhačky, jejichž základna je právě v Čáslavi, nemohly do vzduchu. Český vzdušný prostor proto střežili spojenci z NATO. Gripeny opět vzlétly až dnes dopoledne, poté co se podařilo trosky antonovu odklidit.

Ruský antonov havaroval ve středu při přistání po pravidelném letu v rámci programu Otevřené nebe, při kterém monitoroval české území. Stroj po nehodě sjel z přistávací dráhy a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí z Ruska i Česka, šest z nich bylo zraněno. Většinou utrpěli popáleniny.