Plzeňská záchranka v havarijním stavu, ÚOHS zastavil stavbu nového sídla

Plzeň – Zaměstnanci Zdravotní záchranné služby Plzeňského kraje už téměř dvacet let živoří v jednom z nejhorších stanovišť v zemi. Za pár dnů se měla spustit dlouho plánovaná výstavba nové centrály, ale projekt na základě stížností dvou firem pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Záchranářům tak hrozí, že na důstojné sídlo budou čekat další měsíce a přijdou o slíbené evropské dotace.

Plzeňská záchranka se v roce 1993 do areálu v ulici Edvarda Beneše nastěhovala pouze na přechodnou dobu. Původní provizorium ale vydrželo až dodnes. „My jsme vlastně v této budově v nájmu, víceméně zde ani nemůžeme dělat žádné opravy,“ vysvětlil důvody téměř havarijního stavu budovy mluvčí záchranářů Michal Šebek. On a jeho kolegové tak musí pracovat v plísni a s rizikem padající omítky.

Chátrající garáže nevyhovují kapacitou ani pro vozový park, ani pro lidi. O jednu služební místnost se musí dělit čtyři řidiči. Jeden z nich, Milan Šebek dokresluje atmosféru: „Hluk a prach z garáží, všechno sem jde, v noci nám tady, hlavně v zimě, běhají myši.“ Když po podlaze přejíždějí auta, některé panely se dokonce hýbají.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Záchranáři: Je to jen truc některých firem

Nové sídlo záchranky má vyrůst v bývalých kasárnách v plzeňských Borech. Hejtmanství nejprve rozpočet odhadovalo na 125 milionů, díky výběrovému řízení se ale podařilo snížit náklady na rovnou stovku. Stavět se mělo začít už za pár dní, jenže vše zastavil antimonopolní úřad, který vydal předběžné opatření zakazující kraji podepsat smlouvu s dodavatelem.

Stížnost podaly dvě firmy, jež se výběrového řízení ani neúčastnily. „Já osobně to vnímám jako truc ze stran firem, které si realizaci tohoto objektu nepřejí,“ myslí si Jana Heřmanová, stavební technička plzeňské záchranky. Pokud ÚOHS nakonec tendr zruší a bude se vypisovat znovu, stavbu to zdrží o několik měsíců. Kraj tak nestihne centrálu včas zkolaudovat a přijde o desítky milionů z Bruselu, jež měly zafinancovat nákup IT techniky nového dispečinku.