Moravany si spojení s Brnem nepřejí

Moravany u Brna - Obyvatelé Moravan u Brna si nepřejí spojení obce s Brnem. Vyplynulo z jejich hlasování v pátečním referendu, kdy většina lidí byla pro ukončení územního rozvoje. Znamená to, že se v Moravanech nebude dál hromadně stavět a vedení obce nechá vypracovat nový územní plán. Moravany leží zhruba osm kilometrů od centra Brna a žije v nich 2 129 lidí.

K volbám přišlo 795 lidí z celkového počtu 1 617 oprávněných voličů, pro zastavení územního rozvoje hlasovalo téměř 90 procent z nich. Rozhodnutí přijaté v místním referendu je tak podle vedení obce závazné. „Nyní svoláme v nejbližším možném termínu veřejné zasedání, kde by mělo vzniknout usnesení o zadání nového územního plánu,“ popsal následující kroky zastupitel Jan Vondrák.

Úkolem vedení Moravan také bude minimalizovat škody pro investory a obec samotnou. Minulé vedení města totiž nastartovalo projekt rozvoje, který počítal s připojením Moravan k Brnu. Podle současných zastupitelů to ale není dobrá cesta. Ke změně budoucího směřování obce chtěli získat souhlas obyvatel a to se jim v pátečním referendu podařilo.