Nad Přerovem duněly vrtulníky, možná naposledy

Bochoř - Lety bojových i záchranných vrtulníků, přelety nadzvukových stíhaček Gripen, ale i přehlídka vojenské a civilní techniky na zemi přilákaly na letecký den na vrtulníkové základně v Bochoři u Přerova davy. Středomoravská letecká pouť se zde konala již potřetí, díky počasí, které narozdíl od předchozích let pořadatelům přálo, si akci nenechalo ujít bezmála sedm tisíc lidí. Letošní show byla ale možná poslední. Již několik let se hovoří o zrušení základny a právě letos by měl padnout konečný verdikt.

Návštěvníci si mohli prohlédnout vojenskou leteckou i pozemní techniku. Představily se i letouny aeroklubů a technika hasičů, policistů či vojenského veterán klubu z Boskovic. Hlavním lákadlem bylo ale představení ve vzduchu, blok letových ukázek trval šest hodin. Mnohdy až krkolomné manévry ve vzduchu předváděl záchranný vrtulník W-3A Sokol, nad letištěm přelétávaly bitevní i dopravní vrtulníky i nadzvukové letouny JAS 39 Gripen. Letadla do Přerova přiletěla z Čáslavi, Náměšti nad Oslavou, Prahy či Pardubic. Na zemi mohli zájemci sledovat ukázky výcviku, zbraní nebo bojových umění. 

Na přípravě a programu Středomoravské letecké pouti se podílela přibližně stovka zaměstnanců základny. „Akci se snažíme pořádat pravidelně. Je to krok, jak popularizovat armádu u veřejnosti. Chceme určitým způsobem odčinit hluk a provoz vrtulníků v tomto teritoriu, který někdy provádíme i v nočních hodinách. Široká veřejnost má možnost seznámit se s naší vojenskou technikou, zeptat se na věci ohledně služby u vojenského letectva a podobně,“ řekl velitel vrtulníkové základny Jaromír Šebesta. Letošní ročník přilákal rekordní množství zájemců. Zatímco loni přišly dva tisíce lidí, dnes pokladní prodaly asi 6 700 vstupenek.

Reportáž Svatavy Měrkové (zdroj: ČT24)

Dny otevřeného letiště mají ve městě dlouhou tradici. První byl v září 1929, v minulých letech se akce konaly nepravidelně. Podepsal se na tom i nejistý osud letiště, kterému hrozí zánik. Jeho zaměstanci několik let čekají na verdikt ministerstva obrany, koluje mezi nimi fáma, že by základna měla skončit už v dubnu příštího roku. Ministerstvo ale tyto domněnky nepotvrdilo. „Jsme v rukách politiků. Je na rozhodnutí vlády, zda v Přerově zůstane zachováno vrtulníkové letectvo. Určitě bychom byli rádi, kdyby tento letecký den nebyl poslední,“ řekl Šebesta. Nevýhodnost letiště spojenou především s velkou finanční zátěží pro státní rozpočet potvrdily i analýzy shrnuté v Bílé knize ministerstva obrany.

Třetí ročník Středomoravské letecké pouti, jemuž v pátek předcházela oslava dne dětí, si připomenul také dvě významná výročí. A to 100 let od narození legendárního stíhacího pilota RAF Františka Fajtla, jenž před druhou světovou válkou v Přerově sloužil, a sté výročí bezmotorového létání v Přerově.