Zloději hazardují se životy řidičů, u dálnic kradou téměř všechno

Plzeň - Na dálnici D5 a silnicích Plzeňského kraje stále roste počet krádeží. Zloději berou všechno, co se dá zpeněžit, především ale předměty z kovů. Škody jsou nevyčíslitelné, kromě materiálních jde ale o riziko vážných dopravních nehod. Zloději totiž kradou například i pozinkované sloupky z plotů, které mají zabránit zvířatům v přebíhání silnice.

Pokud jede řidič osmdesátikilometrovou rychlostí, střetu se zvířetem nemůže zabránit. „Příčina dopravní nehody je pak přisuzována zejména tedy v možnostech reakce toho řidiče a není do toho zahrnut právě ten prvotní podnět, který takovou situaci vůbec vyvolal,“ upozornil soudní znalec v oboru dopravy Michal Kešner.

Nedaleko Rozvadova zase zloději ukradli desítky litinových roštů od kanalizačních výpustí za téměř půl milionu korun. Nově je proto nahradí levnější plastové. „Kradou se směrové sloupky, dopravní značky, zásněžky, někdy se ukradne i celé zábradlí z mostu,“ řekl ČT generální ředitel Správy a údržba silnic Plzeňského kraje Stanislav Liška.

Od silnic se kradou i pachové ohradníky, které mají zabránit střetu se zvěří. Kolem nového silničního obchvatu Třemošné u Plzně už jich z původních pěti set zmizela stovka. Jen během loňského mysliveckého roku uhynulo u Třemošné po střetu s vozidlem skoro šedesát zvířat.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)