Ruský podnikatel koupil lázeňské domy, stát mu nechce dát vízum

Mariánské Lázně - Ruský investor zastavil rekonstrukci sedmi lázeňských domů v centru Mariánských Lázní. Stát mu totiž odmítá dát dlouhodobé vízum. Radnici se postup nelíbí.

Sedm lázeňských domů v Ibsenově ulici se ministerstvo obrany marně snažilo prodat šest let. Za 105 milionů korun je získal ruský podnikatel z Rostova. Ačkoliv má peníze na rekonstrukci i potřebná povolení, stavba přesto stojí. „Majitel nedostal ani trvalý ani dlouhodobý pobyt v ČR, aby tady někdo investoval půl miliardy korun a každé tři měsíce žádal o turistické vízum, je, si myslím, trochu zcestné,“ prohlásil zástupce investora Miroslav Hešík.

Podle ministerstva byla žádost zamítnuta kvůli tomu, že podnikatel nedodržel pravidla při udělování víz. Kritiku přílišné přísnosti ministerstvo odmítá. „To, že si někde pořídíte majetek, ještě není důvodem pro dlouhodobý pobyt,“ prohlásil ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman.

Podle senátora Jana Horníka, který se problematikou víz dlouhodobě zabývá, by stát měl žádosti hodnotit individuálně. „Měli bychom si vážit každého podnikatele, který v dobrém přichází,“ myslí si Horník. Podnikatel chce v domech do dvou let zaměstnat sto dvacet lidí. Starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král proto doufá, že ministerstvo svoje stanovisko přehodnotí, aby se začalo co nejdříve stavět. Podnikatel už podal odvolání. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)