Rekonstrukci havlíčkobrodského náměstí značně prodražil mobiliář

Havlíčkův Brod – Cena za rekonstrukci náměstí se zdá opozici v Havlíčkově Brodě příliš vysoká. Problematický byl podle kritiků radnice především nákup vybavení – téměř 140 tisíc za každou lavičku je podle opozičních zastupitelů mnoho. Radnice ale poukazuje, že jde o vybavení vyrobené na zakázku, které náměstí zdobí a reprezentuje tak celé město. Nákupem mobiliáře pro nové náměstí se však chce opozice zabývat i na jednání zastupitelstva.

Na vysoké ceny vybavení pro havlíčkobrodské náměstí upozornila nedávno regionální příloha deníku Mladá fronta DNES. Podle ní zaplatilo město za každou lavičku 136 tisíc korun, dalších 108 tisíc stál plakátovací sloup, cena sloupku na zastávce stála 57 tisíc. Takové údaje leckomu nadzdvihly obočí. „Lavička je pěkná, ale nic luxusního na ní nevidím,“ zhodnotila obyvatelka Havlíčkova Brodu posezení za necelých 140 tisíc.

Především však zní kritika od opozice. Poukazuje, že za předražený nákup jistě je někdo zodpovědný. „Město muselo při výrobě vědět a odsouhlasit, co bude dělat a z jakého materiálu,“ zdůraznil opoziční zastupitel Zdeněk Dobrý (KSČM). „Někdo měl kontrolovat, jestli ceny odpovídají standardu,“ dodal další opoziční zastupitel Zdeněk Kopecký (ČSSD).

Vedení města kritiku odmítá. Poukazuje, že relativně vysoká cena vybavení odpovídá tomu, že je veškerý mobiliář originální a atypický. Vznikl na zakázku přímo pro havlíčkobrodské náměstí, jehož vzhled teď oceňují i prestižní architektonické soutěže. „Je to naše výkladní skříň, parádní pokoj všech občanů města. Proto si myslím, že by tady neměly být plastový lavičky,“ zdůvodnil Libor Honzárek (TOP 09), radní odpovědný za investice. Dodavatel mobiliáře podle něj nabídl v tendru nejnižší cenu. Dodal, že kdyby radnice licitovala o jednotlivých položkách, porušila by zákon o veřejných zakázkách.

Zda skutečně bylo vše v pořádku a levněji vybavit náměstí nešlo, budou v příštích dnech zjišťovat zastupitelé. Nákup bude probírat jejich kontrolní výbor, téma by se mělo dostat i na jednání celého zastupitelstva. Kromě laviček za 140 tisíc korun by se mohlo zabývat i tím, co na náměstí není – radnice nechala odstěhovat kiosek s terasou a slunečníky, který stál 1,1 milionu korun. Ukázalo se, že se lidem nelíbí, a tak se přestěhoval k cyklostezce.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)