Bobrov u soudu popřel vinu na tragické nehodě na R7

Kladno - Ruský podnikatel Igor Bobrov, který je obžalován ze zavinění loňské tragické nehody na silnici R7 na Kladensku, dnes u soudu svou vinu popřel. O kolizi, při které zemřel mladý řidič renaultu a spolujezdkyně utrpěla vážné zranění, prý vůbec nevěděl. Svědci z aut, které sportovní Nissany GTR těsně před nehodou předjížděly, jsou přesvědčeni, řidič protijedoucího auta snažil nehodě vyhnout. Tvrdili, že se nehoda stala kvůli tomu, že byl auty ohrožen.

Bobrov podle žaloby na konci loňského května při návratu z tuningového srazu v Panenském Týnci na rychlostní silnici mezi Slaným a Smečnem riskantně předjížděl kolonu vozidel, ačkoliv měl zakrytý výhled přes první sportovní vůz, který řídil zastupitel Prahy 7 Tomáš Vavřinec (ODS). Obžalovaný se údajně nestačil včas zařadit před kolonu aut a tím ohrozil posádku Renaultu Twingo.

Řidič malého auta se snažil střetu vyhnout, ale vjel mimo vozovku, kde dostal smyk. Auto se pak několikrát převrátilo a skončilo v přilehlé stráni. Šestadvacetiletý řidič zemřel v nemocnici, jeho o čtyři roky mladší přítelkyně nehodu přežila. Několik dní bojovala v nemocnici o život. Za usmrcení a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozí až šest let
vězení.

Vůbec jsem o nehodě nevěděl, tvrdí Rus

Bobrov dnes u soudu prohlásil, že nikoho neohrozil. „Je to strašná tragédie, ale já za to nenesu žádnou odpovědnost,“ řekl obžalovaný. Tvrdil přitom, že kopíroval pohyb auta před ním a vůbec nevěděl, v jaké situaci se nehoda stala. „Druhý den jsem se viděl ve zprávách a přihlásil se na policii,“ uvedl Bobrov.

Nissan GT-R na tuningsrazu v Panenském Týnci
Zdroj: ČT24

Verzi obžalovaného potvrdil jeho bratr, který s ním jel v autě. Před soudem vypovídal i Vavřinec, který připustil, že po cestě několikrát předjížděli. O tom, že by se kvůli tomu na silnici stala nehoda, prý nevěděl. Soud při jeho výpovědi pustil záznam pořízený z jiného sportovního vozu, na němž například auta Bobrova a Vavřince v jednom případě předjíždějí na dvojité plné čáře. Na záznamu byly i další nebezpečné manévry. "Nevím, co na to mám
odpovědět," řekl soudci Vavřinec po zhlédnutí videa.

Řada svědků z aut, které Bobrov s Vavřincem míjeli, uvedla, že byl řidič protijedoucího renaultu jejich manévrem ohrožen. Někteří z nich tvrdili, že ho viděli, jak najel na krajnici, aby se vyhnul prvnímu autu, pak se vrátil zpět do svého pruhu, ale úhyb musel kvůli druhému autu zopakovat.

Bobrov Vavřince po skončení soudu obvinil ze zavinění nehody. „Od začátku to bylo hozené na mě. Já jsem jenom takový bílý kůň,“ řekl novinářům Bobrov. Podle něj protijedoucí auta ohrožoval především pražský politik. Podle řady svědků se Vavřinec stačil zařadit včas před kolonu, podle některých ale ohrožoval auta i on.

Hlavní líčení se konalo za velkého zájmu médií, účastnili se ho také příbuzní obětí nehody. Soud byl emotivní, při popisování nehody či výsleších svědků řada z nich plakala. „Věřím ve spravedlivý trest,“ řekla novinářům matka mrtvého řidiče. Pozůstalí po obžalovaném požadují podle předsedy trestního senátu Romana Lady odškodné kolem pěti milionů korun. Soud bude pokračovat v srpnu výslechy svědků a soudních znalců.