Díky nové křižovatce objedou kamiony Prahu bez semaforů

Praha – Mnohem snazší opět bude cestování autem v severní části Prahy. Dnes se otevírá zrekonstruovaná mimoúrovňová křižovatka Kbelské a Veselské ulice u letňanského obchodního centra. Původně bylo křížení úrovňové a přestože provoz na něm řídily semafory, docházelo na něm k vážným nehodám. Nově je nyní možné objet Prahu bez zdržení na úrovňové křižovatce od dálnice D8 až k D1 a prostřednictvím vnějšího okruhu i ke všem dalším dálnicím. Důkladná rekonstrukce křižovatky stála 483 milionů korun.

Otevření mimoúrovňového křížení Kbelské a Veselské ulice je důležité zejména pro nákladní dopravu, kamiony totiž nesmějí pokračovat dále po Liberecké ulici do centra Prahy. Po otevření stavby se podle místostarosty Prahy 18 Martina Zástěry zlepší dopravní situace nejen v Letňanech, ale i v Čakovicích, Kobylisích, Ďáblicích a Proseku.

Do konce června ale bude provoz v křižovatce ještě částečně omezen. Podle ředitele magistrátního odboru dopravy Jana Heroudka se budou dokončovat napříkald svodidla. Od července už začne zkušební provoz v plném rozsahu.

Pražská křižovatka není jediná velká dopravní stavba otevřená v tomto týdnu. Již od pondělí je v provozu čtyřpruhová přeložka šesti kilometrů pardubicko-královéhradecké silnice I/37. Zatím je velkokapacitní komunikace k dispozici řidičům mezi Ohrazenicemi a Hrobicemi. Postupně by měla získat nový kabát celá spojnice dvou východočeských metropolí.

Nový úsek silnice I/37
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK