Starosta Hajan se vrátil z vazby rovnou do úřadu

Hajany (Brněnsko) – Po několika měsících ve vazbě se vrátil do úřadu nepravomocně odsouzený starosta obce Hajany Jaroslav Kokrhánek. V březnu ho soud potrestal za prodej obecních pozemků, které měly jít do restituce, téměř čtyřletým vězením. Rozsudek je nepravomocný, starosta se proti němu odvolal. Většina obyvatel o starostovi nechce hovořit, zbytek jeho jednání kritizuje.

Ačkoli je Jaroslav Kokrhánek zpět ve starostenském úřadě, štáb ČT ho v práci nezastihl. Nezvedal ani svůj mobilní telefon. Před několika dny složil dvoumilionovou kauci a mohl tak opustit vazbu. Jeho spis mezitím doputoval na Krajský soud v Brně, k němuž se starosta Hajan odvolal. Kdy odvolací řízení začne, zatím není známo.

O nepravomocném odsouzení a návratu Jaroslava Kokrhánka z vazby rovnou zpátky na radnici nechtějí Hajanští hovořit. „Lidí je tady v obci hodně málo a opravdu tady o tom nikdo nemluví,“ potvrdila náladu v obci místní prodavačka.

Chová se pořád stejně suverénně, říká část Hajanských

Další část obyvatel ale o Kokrhánkově vině nepochybuje. „Jistěže to udělal špatně, když pozemky prodal za padesát až sto korun na metr a investoři je pak obratem prodali za 1 500 korun. To ani nemusel nikdo soudit. A to tady ještě jsou ty restituce, vždyť on je ani prodat nesměl. Jak toto všechno dopadne, to ví Bůh,“ podělil se jeden z mála hovornějších občanů. „Neustále se k tomu staví tak, že oni nic, že nejsou pravomocně odsouzení. Nefunguje u nás to, že by kvůli této kauze odstoupili, ačkoliv si myslím, že by měli,“ dodal opoziční zastupitel Drahomír Kolbert.

Jaroslav Kokrhánek minulý týden vyšel z vazby a ve středu už hájil před přestupkovou komisí svého zetě Tomáše Vícha, jenž patří mezi pět zastupitelů odsouzených kvůli témuž případu jako starosta. Komise projednávala stížnost osmdesátileté ženy, kterou Vícha na zastupitelstvu hrubě okřikl. „Potkal jsem ho na přestupkové komisi. Choval se úplně suverénně. Hned říkal, že rozsudky jsou nepravomocné, že se odvolal. Tvářil se jako nevinný a zdůrazňoval, jak na to celá rodina doplácí,“ popsal účastník jednání komise Vítězslav Nováček.

Za nevýhodný prodej restitučních pozemků bylo odsouzeno 6 zastupitelů

Letos v březnu vynesl nad Kokrhánkem brněnský okresní soud verdikt, podle něhož má starosta ve vězení strávit tři roky a osm měsíců. Podle soudu Kokrhánek nezákonně spolu s dalšími pěti zastupiteli, které už soud v minulosti nepodmínečně odsoudil k tříletému trestu s pětiletým odkladem, prodal obecní pozemky, jež měly jít do restituce. Soud Kokrhánkovi neuvěřil, že o restitučních nárocích nevěděl. Všichni se proti verdiktům odvolali, nejsou tedy pravomocné.

Pochybný prodej pozemků se Kokrhánkovi jako hlavnímu aktérovi podařilo protlačit díky tomu, že sedmičlenné zastupitelstvo bylo téměř celé složeno z jeho rodiny. Potenciální stavební parcely navíc prodaly pod cenou – za 25 až 100 korun na metr. „V této lokalitě se pohybuje metr čtvereční stavebního místa okolo 1 500 korun. Ty pozemky byly prodány podhodnocené,“ dodal tehdy další místní Drahomír Kolbert. Do obecní kasy přiteklo osm milionů, noví majitelé ale pozemky prodali v řádu několika měsíců s dvanáctimilionovým ziskem.

Na případ upozornil pořad Reportéři ČT. Podívejte se na reportáž, která kauzu odstartovala.

Podivné praktiky zastupilstva v nenápadné obci Hajany (zdroj: ČT24)