Zámek Opočno nabízí evropský unikát

Hradec Králové - Zrestaurovaný oboustranný obraz od italského barokního malíře Giuseppa Chiariho se o víkendu vůbec poprvé představí návštěvníkům Státního zámku Opočno na Rychnovsku. Svými rozměry a kvalitou se podle památkářů jedná o evropský unikát.

O barokním obrazu, který Giuseppe Chiari namaloval okolo roku 1700, památkáři mluví v superlativech. „Žádné jiné oboustranné dílo od našeho autora v celosvětovém prostředí neznáme,“ potvrzuje specialista na restaurování Národního památkového ústavu v Josefově Pavel Mach. 

Protože by se opotřebené plátno mohlo v případě napnutí poškodit, obraz leží ve vitrínovém stole a jedna ze stran je vidět jenom díky zrcadlům. „Pokud si návštěvníci mohli obraz prohlédnout, tak pouze jednu stranu. Rubovou stranu si prohlédnout nemohli nikdy,“ říká kastelán Státního zámku Opočno Josef Jirák.  

Původně totiž nikdo netušil, že je obraz oboustranný. Druhou stranu zakrývalo plátno a odhalily ji až restaurátorské práce. „Restaurátor přišel s tím, že něco má. Najednou se objevila ta skrytá krása obrazu,“ popisuje klíčové okamžiky objevu Pavel Mach. 

Chiariho díla vystavují přední světové galerie i muzea, v Česku je to právě Opočno. „Já jsem nadšen a potěšen, že se podařilo po dlouhé době dostat ten obraz do původní podoby,“ neskrývá nadšení ředitel Národního památkového ústavu v Josefově Oldřich Pešek. „Jedním z mnoha zajímavých detailů obrazu je i autorská přemalba,“ ukazuje Pavel Mach.  

Návštěvníci obraz uvidí v rámci prvního prohlídkového okruhu, a to pouze o víkendech a svátcích.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)