Dostavbu silnice R48 ohrožují spory

Frýdek-Místek - Dokončení rozestavěné rychlostní silnice R48 na Frýdecko-Místecku ohrožují spory a žaloby. Rodině Konvičkových z Rychaltic se nelíbí, že stavba příliš zasáhne do jejich pozemků. Napadá proto rozhodnutí úřadů a také proces vyvlastnění. Ředitelství silnic a dálnic už počítá s variantou, že řidiči budou muset nedokončený úsek objíždět.

Dům Konvičkových v Rychalticích stojí asi 30 metrů od stávajícího náspu silnice. Rodina starousedlíků už dvakrát zažila její rozšiřování na úkor zahrady. Rychlostní silnice do Frýdku-Místku a nová příjezdová cesta k domu by z ní měla ukrojit další podstatný díl. Konvičkovi podali námitky jak proti tvaru náspu, tak i použití neprůhledných protihlukových stěn. Soudně také napadají proces vyvlastnění. Stát jim už vzal 6 pozemků, o další dva teď usiluje.

Kvůli nedořešeným sporům tak museli dělníci vynechat prvních dvě stě metrů hned na počátku stavby. Hrozí tak, že do otevření rychlostní silnice se nestihne dokončit jízdní pruh ve směru na Příbor. „I přes tyto problémy a obstrukce dělá jak ŘSD, tak zhotovitel stavby všechno pro to, aby stavba byla zprovozněna, a to i za cenu toho, že inkriminovaný krátký úsek bude dokončován za provozu a dodatečně,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Nejsme v podstatě proti stavbě dálnice, máme jen čtyři námitky, které bychom rádi projednali, abychom se nějakým způsobem domluvili. Bohužel nikdo na tyto námitky nereflektuje a nemá snahu se domluvit,“ řekl Milan Konvička, syn majitelů domu.

Soud ale dal nedávno Konvičkovým za pravdu ve sporu o novou přístupovou cestu k pozemkům na opačné straně silnice. Trasu, která by po dokončení R48 měla měřit přes čtyři kilometry, teď znovu řeší kraj. „V současné době se krajský úřad vypořádává s odvoláním několika účastníků řízení a je předpoklad, že do poloviny června krajský úřad rozhodne,“ uvedla Šárka Vlčková, mluvčí KÚ MS kraje.

Sedmikilometrový úsek silnice R48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem by měl být hotový v prosinci. V Rychalticích ale budou řidiči zřejmě místo čtyř pruhů nadále používat jenom dva.