Záchranáři z Vysočiny dostali čtyři nové sanitky

Jihlava - Čtyři nové vozy mají k dispozici záchranáři na Vysočině. Sanitky budou nasazeny na Jihlavsku, Třebíčsku, Havlíčkobrodsku a Novoměstsku a nahradí ty více než deset let staré, které už najely přes 200 000 kilometrů. Do konce roku by měly přijít ještě další tři nové sanitky.

Cena za jedno vozidlo Volkswagen Transporter přesahuje dva miliony korun. Náklady byly uhrazeny z provozních příspěvků zřizovatele, jímž je Kraj Vysočina. „Zdravotnické vybavení a telekomunikační techniku včetně dotykových počítačů použijeme ze starých vyřazovaných vozů,“ uvedla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová.

Moderní vybavení

Přenosné počítače s dotykovou obrazovkou kromě programu pro záznam zdravotnické dokumentace obsahují i navigační systém. Současně umí na dálku komunikovat nejen s dispečinkem záchranky, ale také přímo s nemocnicemi v kraji. Používáním této techniky se záchranná služba na Vysočině podle Filové řadí mezi špičky v Česku. Sanitky mají ve výbavě také defibrilátory či transportní ventilátory. „Letos plánujeme ještě nákup tří přístrojů pro nepřímou srdeční masáž,“ řekla Filová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Záchranáři na Vysočině zajišťují zdravotní péči ze dvou desítek výjezdových stanovišť. Mají k dispozici 52 sanitek včetně čtyř terénních vozů. Průměrné stáří vozidel je necelých pět let. Ročně sanitky najedou kolem 1,3 milionu kilometrů.