Úklid po Rathovi: Kraj zastavuje projekty a chystá nové soutěže

Praha - Středočeský kraj dělá pořádek po Davidu Rathovi. Pozastavil už některé vybrané projekty a další chce upravit. Změna se týká například dostavby domova seniorů v Uhlířských Janovicích za skoro čtvrt miliardy korun. Přehodnocení dřívějších rozhodnutí kraje ale chtějí i některá města. Vedle oprav zámku v Buštěhradu už Středočeský kraj zrušil dvacet zakázek na stavby silnic a mostů. Stáhl také výpovědi autobusovým dopravcům.

V Uhlířských Janovicích je už léta rozestavěný domov pro seniory. Kraj nyní zakázku zastavil a firmu, která projekt dokončí, chce vybrat v nové soutěži. Na dostavbu je potřeba 216 milionů korun. Místo původního úvěru je chce ale kraj najít ve vlastním rozpočtu. „Pokud by se stavba dokončila, tak to je velmi pozitivní informace. Měla by tady být kapacita asi 160 lůžek a 80 lidí by zde mohlo najít zaměstnání,“ řekl ČT starosta Uhlířských Janovic Jiří Buchta (nez.) 

Pád Davida Ratha přinesl změny i do Kolína. Město s krajem obnovilo jednání o dalším fungování gymnázia, která předtím ztroskotala na neshodě radnice s bývalým hejtmanem. Kraj odmítal zvýšení nájemného v městské budově a chtěl ji získat do svého majetku. Město naopak chtělo převzít školu jako takovou. „Situace kolínského gymnázia je skutečně neúnosná, kraj už nám rok a půl neplatí nájem, neexistuje žádný nájemní vztah,“ uvedl starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Jednání se tak nyní vracejí opět k výši nájemného.

Kraj nevylučuje, že ještě zruší další soutěže nebo přehodnotí jiná rozhodnutí z doby Davida Ratha. Minimálně některé projekty by ale podle hejtmanství měly pokračovat dál. Nebude se například vracet ke smlouvám, které jsou už uzavřené. „Děláme si seznam všech zakázek, některé budou přehodnoceny, ale já vám v současné době nemohu říct ani časový horizont,“ řekla hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD). Rozhodně to ale podle ní neznamená, že se projekty zcela zastaví, pouze budou všechny přesoutěženy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)