Rybáři přijdou o peníze za škody způsobené kormorány

Jihlava - Rybáři na Vysočině se zlobí, že mají přijít o peníze, kterými stát kompenzoval škody způsobené kormorány. Ministerstvo životního prostření totiž připravilo vyhlášku, podle níž už tento dravý pták nebude na seznamu chráněných živočichů.

Až jeden kilogram ryb sežere za den jediný kormorán velký. U rybářů si tak tento pták vysloužil přezdívku černá smrt. V některých českých řekách a rybnících tak po zimě prakticky není co lovit. Z řek však nemizí jen úlovek rybářů, ohroženy jsou i chráněné druhy ryb.

Majitelé rybářství se obávají dalšího množení kormoránů, které zapříčiní, že budou dravce živit bez jakékoliv náhrady. Doteď rybářům ztráty částečně kompenzoval stát, po schválení vyhlášky už by ale od příštího roku neměli dostávat vůbec nic.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Vyškrtnout, či nevyškrtnout?

Podle ministerstva životního prostředí přestal být kormorán ohroženým druhem. „Je nelogické chránit něco, co je přemnožené a něco co páchá škody v takovém rozsahu,“ potvrdil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Rybářům, kteří zatím nesmějí kormorána střílet ani plašit, jenom kraj Vysočina loni vyplatil na kompenzacích 1,3 milionu korun. Například jen na rybnících v Bohdalově způsobí dravec škodu přesahující půl milionu korun.

Podle rybářů se stát snaží ušetřit, problém je však s tím, že počty dravců zůstanou ještě několik let stejné. S odlovem kormorána podle nich budou i po vyškrtnutí ze seznamu obrovské problémy.