Po návratu z vězení naleznou lidé zázemí v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod – Omezit kriminalitu a současně zlepšit postavení lidí, kteří se vrátili z vězení, se pokouší havlíčkobrodská sociální firma Semitam. Bývalým vězňům hledá bydlení, práci, nabízí jim vzdělávání i péči psychologa. Na ojedinělý projekt získala společnost grant z Evropského sociálního fondu.

Lidé, kteří pobyli ve vězení, se za mříže často zase vracejí. V běžném životě se cítí ztraceni. „Bylo to těžké – zázemí nebylo, máma nebyla, práce nebyla. Ta jsem to za dva měsíce nezvládala s drogami,“ vzpomněla na dobu po svém prvním návratu z vězení čtyřiadvacetiletá Markéta, která za mřížemi pobyla již třikrát, hlavně kvůli krádežím. Sama věří, že se teď situace změní. Sociální pracovníci jí zprostředkovali práci, takže může splácet dluhy, a také bydlení.

Na opětovnou integraci bývalých vězňů do společnosti získala firma Semitam pětimilionový evropský grant. Z těchto peněz pomáhá také dalším sociálně vyloučeným skupinám, kterým nabízí zaměstnání v několika profesích, zejména v úklidu a šití. „Jsme tady od toho, abychom je podporovali. Když sami nebudou chtít, tak ani s podporou psycholožky bychom to nezvládli. Musí to být v nich,“ podotkla ovšem vedoucí firmy Martina Kadlecová.

Projekt Semitam je zatím na Vysočině zcela ojedinělý, Martina Kadlecová ale plánuje další rozvoj. Věří, že se stejné činnosti začne věnovat nějaká nezisková organizace nebo firma v každém větším městě.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)