Sběratele poranil druhoválečný granát

Hrubá Vrbka (Hodonínsko) – Ve stodole v Hrubé Vrbce na Hodonínsku explodoval granát z druhé světové války. Poranil muže, který historickou munici vyhledává a sbírá. Podle zdravotníků muž před výbuchem ve stodole svařoval. Nyní je v nemocnici, policie ho zatím nevyslechla.

Exploze muži způsobila vážná poranění na nohou a v obličeji. Vrtulník jej potom transportoval do Fakultní nemocnice v Brně. Zprvu se záchranáři domnívali, že jde o následky výbuchu propan-butanové láhve. Potom ale hasiči objevili neobvyklou sbírku.

Podle policistů byl granát, který explodoval, pouze jedním z mnoha, které pětačtyřicetiletý sběratel ve stodole přechovával. „Ve stodole se našla i další munice z druhé světové války, kterou odvezli k likvidaci pyrotechnici,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Výbuch v Hrubé Vrbce je v poslední době už druhý podobný. Ve druhé polovině května zahynul muž po výbuchu historického granátu v Červeném Hrádku u Plzně. Policie potom v jeho domě nalezla další desítky kusů staré munice.