Středočeský kraj chce další linky PID

Praha – Pražská integrovaná doprava má od neděle hustší síť, protože Středočeský kraj se rozhodl rozšířit objednávku některých autobusových linek – a chce v tom nadále pokračovat. Náměstek hejtmanky zodpovědný za dopravu Robin Povšík chce do systému PID zařadit linku Praha – Mělník a význam dopravního systému s centrem v Praze dále posilovat na úkor Středočeské integrované dopravy. Podle náměstka Povšíka je koncepce se dvěma integrovanými systémy, které si vzájemně konkurují v jediném regionu, „tři týdny zastaralá“.

Od neděle nabízí PID nově autobusové spojení z Prahy do Kutné Hory a z Prahy do Poděbrad, dnes poprvé vyjela další nová linka z Lysé nad Labem do Milovic, která má doplnit železniční spojení na téže trase. Nyní už kraj uvažuje o zařazení dalších linek, jako je Praha – Mělník. „Myslíme si, že musíme koordinovat veřejnou dopravu s Prahou, že to jinak nejde, že jsme jeden propojený celek,“ uvedl hejtmanský náměstek Robin Povšík. Za prací do Prahy podle něj dojíždí asi 200 tisíc Středočechů.

Červnové rozšíření PID:

  • linka 381 prodloužena ze Suchdola do Kutné Hory
  • linka 387 prodloužena z Újezdce do Uhlířských Janovic
  • linka 398 prodloužena z Kostelní Lhoty do Poděbrad
  • linka 432 nově spojuje Lysou nad Labem a Milovice

Pro účely další integrace s Prahou chce Středočeský kraj sestavit pracovní skupinu, měli by v ní zasedat i zástupci opozice. Bude se zabývat ekonomickými dopady dalšího zapojování středočeských autobusových linek do PID. Dosavadní systém se dvěma striktně oddělenými integrovanými dopravními systémy ve Středočeském kraji ale zřejmě postupně zanikne. „Měníme koncepci. V minulosti tady byla vize, že si všechno budeme dělat izolovaně sami. Asi tři týdny už je ta vize zastaralá,“ konstatoval Robin Povšík s odkazem na rezignaci předchozího hejtmana Davida Ratha, který byl velkým zastáncem Středočeské integrované dopravy. Po Rathově odchodu došlo také k pozastavení přípravy tendrů na autobusovou dopravu, jejichž součástí mohl být i zánik příměstské části Pražské integrované dopravy.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

PID je dopravní systém, který zahrnuje veškerou MHD v Praze včetně lanovky na Petřín nebo přívozů. Ve Středočeském kraji jsou do systému zahrnuty všechny příměstské železniční linky i některé vedené výhradně uvnitř regionu a také část pražských příměstských autobusových linek. Autobusy spojující Prahu s většími středočeskými městy však dosud vesměs jezdily výhradně v rámci Středočeské integrované dopravy.